HUGE

Publicerat i: POPULÄRKULTUR
Igår var det premiär för en ny amerikansk serie; Huge. Den handlar om tonåringar på fat camp, det vill säga ett sommarläger dit tjocka kids kommer för att gå ned i vikt. Jag både gillar serien och gillar den inte. Övervägande gillar.


Jag gillar att det är en serie där nästan hela casten består av tjocka människor. Det är hälsosamt att få se lite motvikt och lite omväxling till size zero-idealet som annars råder i media. Jag gillar att man visar att tjockisarna är individer och inte en klump med lata jävlar i lika kläder som i typ, Biggest Loser. Jag gillar att deltagarna på lägret ser olika ut; där finns både ungdomar som är något överviktiga (t ex Amber, spelad av Hayley Hasselhoff) till tjocka (t ex Will, spelad av Nikki Blonsky). Jag älskar verkligen mångfald. Självklart finns det ett par smala personer med i serien också; tränarna och ledarna på lägret. Jag gillar att en del av deltagarna (dock de smalare tjockisarna) framställs som atletiska och duktiga; t ex Amber springer lika snabbt som den "normalviktiga" ledaren George. Jag älskar dessutom att man visar lite tjockiskärlek och tjockisflirt utan att göra hån av det, vilket är vanligt i Hollywood-produktioner.

Det jag inte gillar är att många av tjockisarna framställs som överätande matgalningar som fantiserar om mat innan de somnar. Jag vet inte hur det är med er andra tjockisar, men jag brukar inte ligga och längta och tråna och prata om halloumi innan jag somnar. Jag skulle vilja ha en lite mer komplex bild, där vissa kanske överäter men andra inte gör det. Precis som verkligheten är. En annan grej jag har svårt för är hur man inte problematiserar Ambers sjukliga beteende. Över sin säng har hon bilder på smala kroppsdelar, "thinspiration" såklart. Hon går runt med tandpetare i munnen hela tiden, en känd taktik för självsvält. Hon tuggar varje tugga 30 gånger för att det tydligen ska vara bra för att gå ned i vikt. Beteenden som skulle ses som sjukligt och varningstecken hos en underviktig, eller till och med normalviktig, person, ses som "bra" hos en överviktig person. Ändamålet helgar medlen, eller vadå? Dock vet jag ju inte hur framtida avsnitt kommer att behandla detta. Jag hoppas på någonslags problematisering av det. Det finns tecken i första avsnittet som visar på att man inte uppmuntrar ätstörningar som ett sätt att gå ned i vikt, men jag kan inte säga för mycket utan att spoila.

Jag är spänd på att se hur serien utvecklar sig. Min favoritkaraktär är Will, dels för att jag älskar Nikki Blonsky men också för att hon är den enda i serien som verkar tycka om sig själv.

Kommentera 5
I punktform!

 • Det första som slår mig är hur otroligt MÖRK den verkar. Allt är illavarslande och tungt, vilket faktiskt är lite som boken är. Fast jag hoppas verkligen att de får till lite ljus i den, så att man inte blir helt deppad.
 • Den andra tanken är "... vadå part 1?" De visar ju helt uppenbart scener som jag trodde skulle vara med i part 2. Jag fattar ingenting!
 • Och woah vadå spoiler att visas så himla mycket från The Forest Again i trailern! Kul om man är en sådant där knäppo som bara ser filmerna, att få något så nära slutet avslöjat. Hur som helst så ser The Forest Again FANTASTISKT ut, fast jag undrar vad som har hänt med Voldemorts röst. Han låter förkyld. Sampo säger att det nog är för att Voldemort är så försvagad av att ha förlorat massa horcruxes.
 • En massa dudes som åker på något flashade förbi. Jag fattade ingenting men nu har jag insett att det måste vara när de åker vagn ner till Bellatrix valv på Gringotts. Spännande att se att de behöll att Hermione polyjuicar sig till Bellatrix. Jag hoppas bara att Helena Bonham Carter kan låta bli att slicka på saker och porra sig och verka mindre galen i de scenerna. I am not a fan av hennes tolkning av Bellatrix och det ska bli spännande att se om hon lyckas spela Hermione som låtsas vara Bella utan att det blir "eeh"-ljud på bion.
 • Sirius motorcykel!!! Yeah! Ville bara säga det.
 • 01.01 förvirrar mig. VAD är det vi får se då? Jag är helt förvirrad. Det ser ut som Jo Rowling bakifrån. Men det är det nog inte. Hjälp?
 • Trollkarlen på spåret igen. Sampo tror att det är Allecto eller Amycus Carrow, sa han igår. Dock kom jag nu ihåg att Allecto är en häxa, så det måste i så fall vara Amycus om det är någon av dem. Teorier?
 • Trollkarlen med vitt hår som backar bakåt in bland trollstavsboxar vid 01.14 tror jag är Gregorovitch. Jag tycker inte att det ser ut som Ollivander i alla fall.
 • Men GUD vad många Dödsätare! Sådär många trodde jag inte att de var. De är ju hur många som helst! Typ en liten armé.
 • Vid 01.28 så är det en kraftig spell som skjuter upp ur skogen. Jag tror att det är Voldemort som markerar att han dödat Harry. Vad tror ni?
 • Nagini!!!! I ett barnrum? Whut??? Teori: Jag har tror att de har skippat Bathilda därför att det skulle bli för sjukt att låta Nagini krypa ur hennes kropp, filmen skulle få för hög rating. Jag tror däremot att de har låtit familjen Potters gamla hus vara delvis intakt och att det är i Harrys gamla barnkammare som scenen utspelar sig. Vad tror ni om det? Eller så kanske det är en ny familj som bor där nu? Eller har Bathilda barnbarn? Eh?
 • Jag hade uppenbarligen fel om att killen med svärdet vad Neville som dödar Nagini. Det är istället Ron som nog dödar horcruxen, precis som Linnea sa i kommentarerna till mina tankar om teaser trailern.
 • Fightscenerna ser asbra ut. Men jag är INTE en happy panda över att de gjort värsta slutstriden mellan Harry och Voldemort i slutet och helt ändrat bokens slut, därför att det ska vara mer dramatiskt. "Harry and Voldemort go wand to wand in the courtyard, and we get to destroy Hogwarts" och "It's a mess in there. We probably made a little more of the battle between the two of them (than in the book). We felt we needed to dramatize it." Det har David Hayman, som är producent, sagt. YAY! Fuck you! Det odramatiska är det briljanta i slutet. Bara det inte förstör själva elder wand-ploten. Man vet aldrig. De är bara på att fucka upp viktiga plotpoints, typ LILY I SNAPES WORST MEMORY!!!
Puh. Okej. Jag är pepp, men oroad! Vi får se i november.


01.01-kvinnan. Vem är hon?
Kommentera 7

EPIC!!!!! ÅTERKOMMER MED NÅGOT MER KONKRET NÄR MITT HUVUD INTE SPRÄNGS AV FKSDFJK LÄNGRE!
Kommentera 1
Visa fler inlägg