It gets better startade som en gräsrotsrörelse i USA. Den handlade om att uppmuntra hbt-ungdomar till att livet faktiskt blir bättre, att vara en uppmuntran i en värld där ens sexualitet ses som annorlunda och avvikande och kan leda till mobbning och våld. Det som fick Dan Savage och hans kille Terry att starta rörelsen var uppmärksammade fall av homosexuella ungdomars självmord.

I Sverige finns en kampanj/tvprogram som heter Det blir bättre. Detta är ett samarbete mellan TV3, Meter Television och Rädda Barnen. Man kan ju tro att detta bara är en svensk version av den amerikanska rörelsen. Men icke! Dessa tre samarbetspartners har satt heteroprägel på projektet och breddat det till att handla om ALLA ungdomar som någonsin far illa. Enligt Rädda Barnen så finns i Sverige ingen särskilt problematik för homosexuella ungdomar.

Say what?!? Så fult att sno en hbt-fokuserad rörelse och göra den till sin något helt annat på det sättet som nu görs. Osmakligt är vad det är. Okej att göra en kampanj om att det finns en bättre framtid. Kanske döpa den till "Framtiden är ljus". Men att sno namnet rakt av?! Fy!

Med tanke på detta, och det faktum att Rädda Barnen fram till 2008 motsatte sig homosexuellas rätt till adoption (med argumentet "tänk på barnens bästa", såklart...), så kommer jag i framtiden vara mer negativt inställd till Rädda Barnen, och föredra andra organisationer när det gäller arbete för barns rättigheter. En organisation som fram tills för tre år sedan tyckte att barn behövde räddas från homosexuella och heterofierar en hbt-kampanj är inget som jag vill stödja.

Johanna Koljonen och Micke Kazarnowicz har skrivit bra inlägg om saken. Det har även startat en svensk Det blir bättre som stays true till det amerikanska orginalet.