(Hi Georgina, if you ever were to find this when googling yourself. I only say nice things about your blog and talk about my own struggles with accepting my fat!)

I godan ro satt jag och läste genom kommentarerna på en av mina favoritbloggar. Tjejen som skriver den har otroligt söt och fin klädstil och är en otrolig kreativ smyckesdesigner som gör och säljer sjukt fina smycken i sin webbshop. And she's fat. Jag har länkat till henne förut, Cupcake's Clothes heter bloggen, must read för alla som gillar sockersöta kläder och smycken! Bland dessa kommentarer fanns några som tyckte att istället för att koncentrera sig på bloggande, kläder, utseende och att ta foton på sig själv (hennes intressen med andra ord) så borde hon fokusera på att gå ned i vikt.

 

Det som fick mig att reagera i just de här kommentarerna var hur kommentatorerna tycktes mena att hela bloggarens liv borde handla om att gå ned i vikt. Att det skulle vara hennes enda intresse och hennes enda sysselsättning. Förenklat, de uppmuntrar en person att fokusera på vikt som det enda viktiga i livet. Jag hoppas att jag inte är den enda som märker hur sjukt detta låter. För en smal person skulle ett sådant beteende, att ens enda intresse och mening med livet är att gå ned vikt, ses som sjukligt och dåligt, men hos tjocka är det ett beteende som uppmuntras.

 

För mig är det helt absurt. Och det fick mig att tänka på något som jag pratade om med Fjanto igår, när jag satt och grinade på badrumsgolvet. Jag grinade över min kropp. Jag skäms över att skriva det, eftersom jag ofta skriver om hur nöjd jag är med mig själv. Och det är jag, allt som oftast, men ibland så har jag stunder då det är svårt att tycka om mig själv. Jag är liksom inte immun mot samhällets budskap om att jag inte är attraktiv enligt normen. Det var en fjantgrej som triggade mig, skitsamma vad det var. Men jag storgrinade i alla fall. Och jag berättade hur otroligt svårt det är för mig att faktiskt tycka om mig själv, när nästan allt runt mig (media, I'm looking at you) berättar för mig att jag inte borde göra det.

 

Det är mycket sällan man problematiserar det självhat som många tjocka känner för sina egna kroppar. Snarare uppmuntras det, ty detta är något som kan sporra den tjocka att gå ned i vikt. Är man tjock förväntas man, och nästan uppmuntras, att tycka illa om sin kropp. Ofta uttrycks ett förakt mot tjocka som är missnöjda med sina kroppar, att de ska ”sluta gnälla och gå ned i vikt istället”. Varför är det alltid just vikten det är fel på? Är det aldrig inställningen? Det tycks aldrig kunna vara självhatet som är det som bör åtgärdas. Newsflash, smala är inte magiskt befriade från att hata sin egen kropp. Är man benägen att hata sin egen kropp så kommer man alltid att hitta något nytt att hata. Vare sig det handlar om en tjock mage eller en för stor näsa eller sneda bröst.

 

Jag är så förbannat jävla trött på detta. Det är så sjukt svårt för mig att stundtals sluta klanka ned på och ogilla min kropp, när mycket omkring mig ständigt påpekar att jag ska ogilla min kropp. Det tog mig liksom nästan tre år att inse att min pojkvän faktiskt tyckte att jag var attraktiv, eftersom jag fått det så inpräntat att ingen någonsin skulle kunna tycka att jag var attraktiv så länge jag var tjock.

 

Jag vägrar hata mig själv längre. Därför har jag försökt införa nolltolerans för självhat och överdriven självkritik. Det funkar för det mesta. Jag försöker att inte tillåta mig själv att tänka negativa tankar om mig själv. För jag är värd så mycket bättre.

 

Tänk om Bettan skulle snöat in på sin vikt istället för att göra awesome musik?!?
#1 - - Ch:

Alltså. Jag blir så sjukt arg och ledsen när jag läser det här. Det är liksom så jävla inte okej att du, som är en så himla fantastisk och bra människa på så många sätt tvingas må dåligt över en sån här skitsak av det jävla skitsamhället. Och alla andra som mår dåligt och får hemska kommentarer. Jag är så trött på att snygghet hela tiden behandlas som något objektivt och utsidigt (alltså att det inte har att göra med andra saker än det där på utsidan som man kan ta på) när det är djupare än så. Så. Himla. Trött.

#2 - - hanna:

Ch: Jag håller verkligen med, och jag är framför allt trött på att det behandlas som något homogent, t ex att alla heteromän skulle tända på en specifik utseendetyp! Man uppfattar ju olika saker som attraktivt, men det verkar vara så jäääkla svårt att få folk att inse det! Jag har fått höra "men du kommer ju hitta en kille som går mer på insida än utsida" som någon tröstande, typ som att det vore helt omöjligt för en kille att gilla en tjock tjej enbart för hur hon ser ut. Sedan är ju, som du säger, snygghet verkligen inte bara något ytligt, utan påverkas så sjukt mycket av HUR en person är!

#3 - - Elin Maria:

Hej Hanna! Första gången jag kommenterar här. Du är grym! Du skriver grymma inlägg och du är sjukt söt. Alla har vi dåliga dagar där det är svårare än vanligt att tycka om sig själv. Jag råkar vara ganska smal, men ingen verklig kropp passar in i mallen som vi blir så matade med vilket gör att jag också brottas med att tycka om mig själv i bland. På sistone har jag börjat läsa fler tjockisbloggar och märker att det går ganska fort att bredda sin bild av hur man "ska" se ut. Ett stort tack till alla tjockisar som tar snygga bilder på sig själva i snygga kläder, och på så sätt hjälper mig att hitta fler sätt att vara snygg på. Fortsätt att vara grym Hanna, världen behöver dig!

#4 - - Alice:

Helt idiotiska bloggkommentarer som verkar tro att de vet bättre än Georgina hur hennes hälsa ser ut, och för den delen att hon har någon skyldighet att vara frisk om hon nu inte skulle vara det. Även om man accepterar antagandet att övervikt och fetma per automatik innebär ohälsa och att det effektivt kan åtgärdas (vilket jag inte gör) så är det knappast okej att säga åt personer att de borde överge sina intressen och inte handla kläder eller ta upp utrymme på internet tills de gått ner i vikt. Den attityden är inte gynnsam för någon, oavsett vikt. Så förbannat dålig stil.

#5 - - hanna:

Elin Maria: Åh vad glad jag blir att höra det! Tack så mycket för det fina berömmet, blir alldeles lycklig :) Och du har så rätt då, ingen verklig kropp kan passa in i det retuscherade idealet. Och det är ju det som är så sjukt! Att man ska jämföra sig med en låtsasperson liksom. Jag vet många flera smalare tjejer som läser tjockisbloggar, eftersom det är en frisk fläkt att få se kroppar som inte följer en så snäv mal, och budskapet om att älska sig själv och sin kropp är något som alla behöver och kan ta till sig!Alice: Jag älskar att du säger att man inte är skyldig någon att vara frisk, så sant! Ens hälsa är ju liksom ens privatsak och inget allmängods!

#6 - - Rannva:

Fan vad jag blev upprörd av att läsa de kommentarerna! Vill hon gå ner i vikt är det hennes ensak, så länge hon kan gå utan att få ont i knäna efter att kommit utanför huset tycker jag inte HON (det vill säga inte omvärlden) ska nojja sig över det, och absolut inte sätta det som prioritet nummer ett över resten av sitt liv. Och sedan så ska man ÄNDÅ INTE trakassera och verbalt attackera folk på internet på det sättet. Har de problem med att titta in på en tjock persons blogg så finns det en sak de kan göra för att sluta störa sig; Klicka vidare till något annat.

#7 - - Vanda:

Så dumt! Och du har helt rätt. Jag känner hur många smala tjejer som helst som hatar sina kroppar och sitt utseende. Vi lever i ett samhälle där man aldrig ska vara nöjd. Därför känns bara själva iden om att det är så himla viktigt att gå ner i vikt idiotisk! Tror verkligen inte övervikt är ett större hälsoproblem än typ rökning och för lite motion, trots detta drabbas inte rökare osv alls av samma sorts hatkampanj som överviktiga. Dumt! Dumt!

#8 - - hanna:

Rannva: Precis! Jag fattar inte att folk orkar lägga så mycket tid med att läsa och gnälla på en blogg man inte gillar!

Vanda: Du har så rätt i att vi lever i ett samhälle där man aldrig kan tillåtas bli riktigt nöjd, för det är alltid NÅGOT som ska bara bättre, finare eller mer! Och det gäller liksom inte bara utseende. Man ska ha karriär, familj, åka på semster, vara snygg, hinna träna, hinna ha stor umgängeskrets och sen ska man hinna "förverkliga sig själv". Det är så mycket som man "ska ha" för att vara fullkomlig liksom!

#9 - - Alice:

Elin Maria: Oh, jag håller med så mycket om det där. Har tidigare haft problem med ätstörningar och alla snygga, kreativa, smarta och bra bloggare som är tjocka är galet inspirerande och tacksamt.

#10 - - LADY DAHMER | en fantastisk människa som alla borde träffa!:

jag förstår inte hur man kan göra andra människors vikt till sin ensak. Butt the fuck out liksom. Vi fetton vet att vi är feta och att vi borde gå ner i vikt, men självförakt hjälper inte till. Tvärtom.Jag tar sällan åt mig när nån säger att jag är tjock för... duh.... its the truth liksom, däremot förundras jag över hur andra kan tycka att det är deras problem.... eller ens ett problem överhuvudtaget.

#11 - - hanna:

Lady Dahmer: Låt mig börja med att säga att jag blir lite fangirlig över att få en kommentar från dig, du är ju min genushjälte! Och jag förstår inte heller hur folk kan lägga ned tid på det, speciellt när det gäller främlingar på internet. Jävla hälsopoliser liksom!

#12 - - j:

Jag tycker istället att det är jättesvårt att förhålla mig till tjocka (känns hemskt att skriva ut det). Jag förstår precis vad du menar med att smala också kan hata sin kropp, och det tror jag att många gör, i alla fall ogillar - i olika grad. Jag har aldrig varit överviktig eller tjock, men en period i tonåren var vikten särskilt känslig och jag såg den lättaste lösningen och slutade äta. Därför vet jag hur illa man kan må över vikt och vill verkligen inte prata med kompisar om det, om de skulle bli stötta eller ta åt sig, eller kanske till och med ta till radikala åtgärder för att bli smalare. Men till min poäng nu; det är jobbigt för mig som "normalviktig" att prata om vikt med kompisar som är lite mulligare. Som till exempel idag när en kompis klagade på att hennes kläder hade blivit för små över lovet på grund av tjockisfasoner (jag gissar att det var mycket på skoj) men såna skämt eller påståenden gör mig illa till mods. Hon är inte en "size 0" eller ens klassad som smal, men hon är inte smällfet heller och hon är medveten om det själv. Som sagt så vet jag verkligen inte hur jag ska reagera när hon lägger såna kommentarer, mest försöker jag väl tystna och hoppas på att någon annan tar över, eller skratta bort det och sen hitta något annat att prata om. Det här tycker jag är jättejobbigt, och det skulle vara jätteskönt med något tips kanske! Jag har ingen blogg, så om du vill svara får du jättegärna göra det i ett inlägg!

#13 - - hanna:

J: Oj, det är en jättesvår fråga och jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det... Ge mig några dagars betänketid så ska jag försöka svara på det i ett inlägg. Eller svara och svara... berätta hur jag ser på det! :)

#14 - - Martina:

Den här diskussionen är så himla viktig och det är viktigt att den uppmärksammas. Klart att övervikt är ett hälsoproblem, men hos de allra flesta överviktiga personer så tror jag knappast att det är själva övervikten som är problemet. Det är synen man har på sig själv och framförallt synen alla andra har på en.Jag kämpar varje dag med just de tankarna som du beskriver. Det är stundtals oerhört jobbigt, som överviktg kommer man liksom aldrig undan, man är så stigmateriserad i och med att det syns. Skulle en smal person flåsa ihjäl sig av att gå upp för en trappa så skulle det skämtas bort, men skulle en överviktig person göra samma sak så skulle det kollas med menande blickar och endera pinsam tystnad eller en utläggning om kostråd. Som Lady Dahmer skrev; Tjockisar är medvetna om de är tjocka.Jag har till och med problem att skriva ordet tjock eller tjockis, blir illamående och självföraktet börjar ta ton igen.

#15 - - hanna:

Martina: Klockrent exempel med trappflåsandet! Och jag förstår vad du menar med att ha problem med orden tjock och tjockis. Tidigare har jag aldrig kallat mig tjock, eftersom det gav mig ångest, men sedan började jag använda det om mig själv, ofta, och tids nog blev det avdramatiserad. Problem är väl att tjockt har kommit att stå för något negativt, och folk läser ofta in oattraktiv och lat i ordet. Det har blivit så laddad, när det egentligen, precis som smal, bara är ett sätt att beskriva hur någons kroppstorlek är! Mitt tips är att försöka börja använda det mer, avdramatisera det, för då blir det mindre jobbigt. Dock är jag lite hycklare angående detta, har fortfande jättesvårt att använda ordet fet om mig själv, det är för mig mer laddat än tjock. Arbetar på detta!

#16 - - Martina:

Hanna: Jo jag har också haft i tanken att försöka avdramtisera ordet tjock och för den delen fet. Problemet är att jag har personer i min omgivning som också försöker med samma sak med för ett helt annat syfte. De använder ordet om sig själva enbart för att "plåga" sig själva och för att utmåla för sig själva i negativ bemärkelse att de är tjocka. Det är sällan det nämns i en positiv kontext. Och detta gör att jag tar avstånd istället. Men för min egen del skulle jag verkligen behöva avdramtisera det...Ush, jobbigt ämne det här, men som sagt viktigt att dra upp till ytan och diskutera innan tjockisar börjar brännas på bål

#17 - - Anonym:

Hej!Jag tycker jättemycket om din blogg! Är själv smal men gillar budskapet om att tycka om sin kropp :)Jag kan hålla med om att de inte borde säga åt Georgina att gå ner i vikt - det är hennes ensak. Jag gillar hennes blogg också, mest för hennes fina naglar(!) men tycker att det blir lite jobbigt när hon skriver om hur mycket grejer hon köper från typ Primark, som endast är så billigt eftersom att deras anställda arbetar under slavliknande förhållanden. Det verkar som att en av kommentarerna också syftar på att hon kunde lägga mindre pengar på grejer därofrån och istället lägga dem på något vettigare - men det behöver såklart inte vara att gå ner i vikt.

#18 - - hanna:

Anonym: Absolut ser jag ett problem i att handla grejer från affärer som inte har bra arbetsvillkor för anställda, eller av andra skäl är oetiska. Jag har själv kläder från Primark, och jaaa... ibland kommer priset före ens principer. Tyvärr.

#19 - - hanna:

Anonym: Ska tillägga att jag försöker bli bättre på att handla etiskt!

#20 - - Emily:

Jättebra inlägg!

#21 - - M:

Usch och blä, jag blir väldigt illa berörd. Jag undrar hur man vågar kränka någon annan så djupt? Varför får man inte gilla sig själv oavsett hur man ser ut? Vavavava? Jag fattar inte. Om du inte har några problem med dig så fattar jag inte varför andra inte har det. Och om det var du på bilden i inlägget så grattis, du är ju skitsnygg!

#22 - - Tildaf:

Du har så rätt. Jag är tjock och är definitivt inte nöjd med det, men jag tycker inte att jag är hiskeligt ful så därför utstrålar jag väl att jag är nöjd med mig själv. Det kan ibland provocera folk (som jag inte umgås med längre) så till den milda grad att de får något slags tjockis-tourettes över mig och bara blir helt besatta av att kommentera min övervikt! Jag menar, VARFÖR?

#23 - - Annie:

Det är skitsvårt att skita i media, spelar ingen roll hur man ser ut. Vi har alla komplex och alla är innerst inne jättemissnöjda då och då. Det märker man ju på t ex Top Modell, när de bryter ihop och snackar skit om varandra... för att de är avisa och rädda för att de andra ska anses finare och bättre... Ju mer man bantar, desto mer missnöjd blir man.Var stolt över dig själv :-) Själv tröstar jag mig med tanken att många har dfet mycket, mycket värre än jag själv... men ibland är det inte alls tröstande, bara irriterande!!

#24 - - hanna:

M: Jag fattar det inte heller. I wish att det var jag på bilden, men det är faktiskt Beth Ditto, sångerska i bandet Gossip!

Tildaf: Jag undrar också varför. Vad får man ut av det liksom?

Annie: Och det hjälper ju inte att vi har ett samhälle som uppmuntrar att man ska granska sig själv in i det minsta tills man hittar allt man stör sig på!

#25 - - Lisa:

Bra skrivet!! Verkligen. Känns som att du sätter huvudet på spiken. Blir så trött på att när det kommer till tex ätstörningar, så finns det en norm; har du ätstörningar är du smal, aldrig tjock. Är du tjock är du bara lat/dum/ful. DÅ är det minsann inte sjukt på det sättet som en anorektiker är, då är det inte inställningen eller ens välmående som spelar roll, utan då är vikten det viktigaste. Medan vi kommit så långt att vi fattat att en anorektiker egentligen inte har problem med vikten utan tankarna och ångesten. Varför är det inte samma sak omvänt?

#26 - - hanna:

Lisa: Word! Önskar att jag hade något smart att tillägga, men tyvärr inte :P

#27 - - Kimonoh:

Självhat är väl ganska inbyggt hos många människor. Jag menar, varför vara nöjd med något alls i livet?Jag har hatat olika delar av min kropp under olika delar av mitt liv. Näsan var för konstig, hakan för utstickande, öronen för stora, brösten för små, ögonen för asiatiska, och framförallt; jag var inte lika smal som mina kompisar.

Gjorde jag nånting åt det? Nej, för min lathet vann över mina nojjor och nu struntar jag (för det mesta, alla har dagar!) helt i det och jag har aldrig fått så mycket komplimanger i hela mitt liv, både från vänner och okända. Att vara stolt över den man är och kunna spatsera på gatorna som en stolt tupp, det gör en vacker, oavsett storlek, ras eller kön.

#28 - - Katja:

Bra skrivet. Men - Bettan GÖR en storsak av sin övervikt - inte minst genom att förklara hur lite hon bryr sig om den i typ nästan samtliga intervjuer. Hennes sätt att handskas med den, liksom.

#29 - - hanna:

Katja: Jag tror att hon pratar om det dels för att hon blir frågad om det, men också för att hon vill göra klart att hon är nöjd och stolt över sig själv - något jag tycker är asbra eftersom i alla fall jag blir peppad av sånt. Det jag menade med bildtexten var typ "tänk om Beth hade börjat ägna hela sitt liv åt att gå ned i vikt istället för att göra musik".