Jag har filosoferat lite runt förekomsten av plus size-modeller i America's Next Top Model. Något jag tycker är bra med det är att man på det sättet får se lite alternativa bilder av skönhet (rent storleksmässigt) i media. Men jag ser också problem.

Jag kan tycka det är orättvist (i brist på bättre ord) att låta plus size-modellerna tävla mot de övriga modellerna som samtliga är under size 2. Det vore inte orättvist om det var så att kroppstorlek inte påverkade framgången för modellerna, men så är ju inte fallet, eftersom det enda domarna (och modevärlden i stort) vill se är så smalt som möjligt. Plus size-modellerna bör på sina foton veta hur de ska få sin kropp att se så smal ut som möjligt, eftersom det är detta som anses attraktivt och därmed är det som säljer kläder. Grejen med plus size är ju att det inte är size zero, det är inte lika smalt som annars, men ändå så ska det se ut så om de ska ha någon chans mot de mindre modellerna i tävlingen. Det är ju omöjligt för dem att se skinny ut, för de är inte skinny! Så i en tävling om vem som kan se smalast ut på bild, vem kommer att vinna? Modell size 2 eller modell size 12?

Lösningen kan tyckas vara att ha en omgång där bara plus size-deltagare tävlar mot varandra. Tidigare har man haft en säsong för bara "korta" deltagare, så det vore ju ingen omöjlighet med en plus size-omgång. Men samtidigt blir jag ledsen över att detta skulle vara lösningen, precis som att jag inte tycker att specialnummer av tidningar med bara plus size-modeller är så bra. Jag efterlyser inklusion, inte särbehandling. Jag är så trött på att en kropptyp, size zero, är idealet och att plus size kräver ett speciellt nummer för att få synas. Varför kan inte allt få visas regelbundet? Varför kan inte normen för tidningar och visningar vara att alla slags modeller visas? Korta, långa, tjocka och smala av alla etniciteter. Lika illa är det med Vouges "all black issue", med bara svarta modeller. Det ska inte behövas ett eget nummer för svarta modeller eller för plus size-modeller. Det ska vara en självklarthet att dessa inkluderas! Precis som att det borde vara en självklarhet att det inte är den med smalast bilder, utan bäst bilder, som vinner Top Model.

På ett sätt vill jag nästan påstå att plus size-modellerna är Top Models alibi. När programmet får kritik för att förespråka ett snävt ideal kan man putta fram sina plus size-deltagare i rampljuset och säga "Titta! Vi har deltagare som inte är jättesmala. Visserligen så är bara en av femton vinnare plus size..."


Alexandra, Whitney och Kasia, mina tre plus size-favoriter från ANTM.
#1 - - Li:

Jag ÄLSKAR Whitney. Hon är den bästa deltagaren i Top model någonsin, så himla sööööt <3<3<3

#2 - - Emma:

Jag har ju vittnat om min besatthet när det gäller Whitney rätt ofta i min blogg, hehe.Jag tror som dig annars, såklart plus size-tjejerna är en perfekt fasad att gömma sig bakom om man inte vill anklagas för viktfascism. Tyra Banks gillar att framstå som den som tycker att "alla är vackra", men jag tvivlar på att hon egentligen gör det. Eller så gör hon det, men vet att industrin inte skulle acceptera plus size-modeller. Cash is king osv. Trist. WHITNEYYY