Lady Dahmer har skrivit några inlägg om hur hon vill att folk ska sluta påpeka hur snygg hon är varje gång hon skriver att hon är ful. Detta verkar svårt att få fram till en del läsare, som verkar tycka att deras önskan om att få uttrycka sin åsikt om Lady Dahmers utseende väger över hennes egen önskan om att få slippa åsikter om det egna utseendet.

Varför kan man inte få definiera sig själv som ful? Varför utbrister folk som på instinkt "näää du är inte fuuul"?

Varför är det så jävla provocerande att tycka och säga att man är ful? Det provocerar ju sällan att säga "jag är ganska lat, men det gör inget". Eller "jag är ganska lång, men det gör inget". Men när någon säger "jag är ganska ful, men det gör inget" så börjas det genast överösas protester och så säger folk "nää men säg inte så om dig själv".

Fulhet är för mig något subjektivt. Någon jag tycker är ful upplever någon annan som snygg, och tvärtom. Men utöver detta finns det ju ett ideal, en kulturell accepterad bild av vad som är snyggt och vad som är fult. Enligt denna norm är jag ful. Jag är ful, eftersom jag är tjock, och tjockt är inte snyggt enligt idealet. Själv tycker jag att jag är helt okej snygg, men jag är medveten att jag enligt de rådande normerna anses vara ful. Och det är okej med mig. Mitt mål i livet är inte att vara snygg eller att leva upp till ideal.

Jag är ful enligt normen.

Och vafan, är det så fel att tycka att man är ful eller att misslyckas med att leva upp till idealet? Säger det något om ens värde? Är vi så så jävla förblindande av skönhetens allsmäktighet att det är otänkbart att tycka att det inte gör något att vara ful?

#1 - - den rabiata orakade flat-feministen Fanny:

Men man kan ju inte definiera det efter normen (antar att du menar det ideal som presenteras i tidningar etc), det blir ju hopplöst. Då är ju alla som inte ser ut som supermodeller fula.Håller med om det du skriver annars.

#2 - - Sonja:

jag hatar när folk kallar mig söt.

de thar inget att göra med att jag inte vill vara söt, det har att göra med att folk värderar mitt utseende och det är väldigt sällan jag vill det.

#3 - - hanna - happy happy fatgirl:

Fast man kan definiera efter hur väl man lever upp till normen. Få personer i världen lever upp till normen perfekt, men vissa kommer närmare än andra. Jag ligger längre ifrån för att jag är tjock, en person som är smal ligger närmare. En person med mycket acne ligger längre ifrån, en person med klar hy ligger närmare.Svårt att förklara vad jag menar, men vissa har fler aspekter i sitt utseende som närmar sig normen än andra, och ju bättre man överensstämmer med idealet, desto snyggare anses man ju vara.

#4 - - elsa:

Okej, jag måste bara: jag tycker inte du är ful!#5 - - hanna - happy happy fatgirl:

elsa: Jag tycker inte heller att jag är ful, men jag misslyckas verkligen med att leva upp till den kulturellt accepterade bilden av skönhet.

#6 - - Annie:

Jag anser det fel att säga att "jag är ful" eftersom att det är som att säga "jag tycker inte om nyanser". Detta därför att jag ser ordet "ful" som ganska intetsägande - vad är det man inte tycker om då? Du kan inte säga som helhet att du är ful, lika lite som du kan säga att du gillar/ogillar nyanser, för de är alldeles för många att dömma som grupp. Rent filosofiskt tycker jag så. Men om folk är så fantasilösa att allt de kan säga om sig själva är ful/snygg, då är de deras värld som är tråkig, inte min. För samma sak gäller ju att säga att man är snygg: vad är det som är snyggt, varför och vad är det som gör det just SNYGGT? :-P Jag är filosofisk och vill alltid fråga: "varför?".Men det här med att instinktivt säga "nej" när någon påstår att de är fula är ju för att, face the truth, de flesta gör det inte för att de har ett aktivt genustänk, perspektiv och relation till sig själva. De allra flesta gör det därför att de upplever att kroppen inte matchar konstiga ideal och detta skapar trauma/depressioner/negativa beteenden som bantning och självdestruktivitet. Är det då så konstigt att allmänheten lär sig att protestera? Ingen vill att någon ska ha en negativ självbild - oavsett vad idealen säger. Man säger "du duger som du är" för att man innesrt inne menar att idealen bara är fåniga och att det i själva verket är insidan som räknas.Tyvärr anser Lady Dahmer och många med henne att människor som tycker att insidan är viktigast och att det finns något vackert hos alla, antingen är dumm i huvudet eller uppmuntrar till självdestruktivitet. Det är synd att man inte ens får vara glad, positiv, kärleksfull och ärlig för att det ska uppfattas fel.Frågar en tonåring sin mamma om den är ful, vill den inte höra svaret ja, oavsett om det är sant eller ej. Ett nej anses falskt och inleder man ett samtal är man bara jobbig. Det här med vad man ska säga är jättesvårt. :-PPersonligen brukar jag inte säga någonting alls när någon komenterar siuna kroppar. Har hafdt alltför många meningslösa samtal med "anorektiker" och "tjockisar" för att inse att min åsikt aldrig ändå räknas, inte om den inte bidrar till självhat, och det gör den aldrig.Jag tillhör de få som faktiskt anser att utseendet är oviktigt, men roligt. Jag dömmer ingen efter utseendet, och det är jag stolt över. Ibland är det svårt, men det är bara lättare och lättare för varje gång man försöker se individen och inte ytan.

#7 - - laura:

Jag stör mig också på hur "vad du är söt/snygg", av någon anledning måste användas så mycket, istället för någon annan slags komplimanger. Kanske för att det blivit så överanvänt och känns mindre personligt och är lättast att ge just därför. Men man använder det som om om det var det viktigaste. Det är ju ovanligare att få höra "vad smart du är". Och när man får höra komplimanger som bara handlar om det yttre blir man ju naturligtvis mer fokuserad på det, när det känns som att det är det enda hos en som uppskattas.Därför tycker jag att man borde tänka mer på att ge komplimanger som hyllar något inre, för ifall man har dåligt självförtroende, så är det ju antagligen där inne det ligger, inte i det yttre.Nu säger jag inte att Lady Dahmer har dåligt självförtroende, kom bara in på ett sidospår.

#8 - - Sofia:

Det du skriver Hanna har jag också tänkt på! Exempelvis så har jag tendens till dubbelhaka som jag är medveten om. Det är inget som stör mig direkt, men ibland kikar den fram på foton och då brukar jag kommentera det, och inte på ett "åhnej, min dubbelhaka, Gud vad ful jag är!" utan mer "höhö, bra att dubbelhakan kom med!" typ. MEN då ska folk alltid envisas med att säga "nej men Gud du har ju ingen dubbelhaka, vadpratarduoooom???!" Jag förstår inte varför de gör så alls faktiskt. Jag menar... Den ÄR ju där! Sen att den inte skymtar fram lika mycket kanske irl som på foton är ju en grej, men om det är ett foto med min dubbelhaka så SER man ju det!ELLER så får man kommentaren "nej du är jättefin på den här bilden!" Jaha? Tänker jag. Ja det sa jag inget om, jag sa ju bara att min dubbelhaka syntes, precis som man kan säga "mitt hår ser konstigt ut", vad tusan har det med hur söt jag är på bilden att göra? (förövrigt tycker jag att min dubbelhaka är ganska söt i sig själv, så det så!) Hu vad jag pladdrar...

#9 - - Emma :

Inlägget är ju tusen år gammalt, men kände ändå att jag är tvungen att kommentera.
Du skriver att vad som är fult eller inte är en subjektiv uppfattning.
Det håller jag fullständigt med om. Och att det sedan finns ett ideal om vad som är fint eller fult håller jag också fullständigt med om.

Det jag däremot inte förstår är varför du direkt kopplar "näää, du är inte ful!" till att personen ifråga refererar till idealet? Hen kan väl lika gärna ha uttryckt sin högst subjektiva åsikt?
Och om det dessutom är en person som känner dig bra kommer hen alldeles säkert, i sin subjektiva uppfattning om dig, ha inkluderat hur bra hen tycker om dig.
Människor som man tycker bra om bli automatiskt vackra. Håller du inte med?