Plus & Minus - Deathly Hallows Part 2 [SPOILERVARNING!]

Nu tänkte jag lista vad jag tyckte om filmen med hjälp av plus och minus. Jag har gjort så tidigare och det är typ det bästa sättet som jag kan få ordning på mina kaosartade tankar. Det här kommer inte alls bli någon seriös analys eller bra recenssion, utan det kommer bara bli ett fanatiskt fans tankar morgonen efter att ha sett filmen.

Om du inte har sett sista filmen än och inte vill bli spoilad om vad som händer, eller vad de har tagit med och inte tagit med, så föreslår jag att du slutar läsa nu. Get out medan du kan! Spoiler alert! Spoiler alert!

PLUS

+ Det är en himla snygg film. Jag älskade fotot och jag älskade hur de ibland använde tystnad för att få fram känslan. Det var helt knäpptyst i bion under de stunderna och jag hade gåshud över hela kroppen. Detta är absolut den snyggaste filmen av dem alla.
+ Hur filmen börjar är helt otroligt. Den börjar oerhört lågmält och stilla, som lugnet före stormen. Jag började faktiskt gråta redan ibörjan, för känslan var så intensiv i all sin stillsamhet.
+ Musiken var GALET BRA och det var verkligen rätt musik vid rätt tillfälle. De nyttjade Hedwig's Theme alldeles perfekt!
+ Som vanligt hade de lagt till en del repliker som inte är med i boken. Det kan man ju tycka vad man vill om, men i det här fallet så var det faktiskt en hel del som var himla roligt. Ron hade många nya repliker som var sjukt roliga, vilket i och för sig bero på att Rupert Grint har utmärkt komisk timing.
+ Draken på Gringotts var ju så otroligt söt (fast den var fel sort, i boken är den en Antipodean Opaleye). Jag ville typ ta hem den. Av någon underlig anledning påminde den mig om min katt Scully.
+ En detalj jag gillade var att Hermatrix (Hermione under Polyjuiceelixir) snubblar till på sina höga klackar. Såklart Hermione inte kan gå i klackar, en förnuftig tjej som hon skulle aldrig sätta på sig något som kan leda till skelettdeformationer.
+ Det största gåshudsögonblicket var för mig när McGonagall aktiverar the Hogwarts knights och det är ordagrant från boken "Hogwarts is threatened! Man the boundaries, protect us, do your duty to our school!". Jag får gåshud över hela kroppen nu när jag tänker på det och jag får det varje gång jag läser det i boken också. McGonagall kickade överlag väldigt mycket ass i filmen. Bästa head of house!
+ Jag gillade, nej förresten, ÄLSKADE, kyssen mellan Hermione och Ron. Det var precis så som jag ville att det skulle vara.
+ The Prince's Tale var otroligt välgjort, snyggt och hjärtskärande. Jag grät floder.
+ De hade lyckats bra med hela The Forest Again-biten av filmen. Det är svårt att få det lika fantastiskt sorgligt och bra som i boken, men de hade ändå lyckas bra med biten. I cried. A lot. Såklart.
+ Michael Gambon verkar äntligen ha förstått hur han ska spela Dumbledore! Detta var första filmen med Gambon som Dumbledore där jag kände att han verkligen var rätt i rollen. Det var verkligen Dumbledore på duken, för första gången sedan Richard Harris gick bort.
+ Att de tog med att Narcissa ljuger för Voldemort och på så sätt räddar Harrys liv.
+ Ginnys hjärtskärande skrik och försök att rusa fram när Voldemort och hans Dödsätare kommer tillbaka med Harrys kropp. Det var så otroligt välspelat och gav mig både gåshud och en ny gråtattack.
+ Typ det roligaste i hela filmen var Draco och Voldemort awkward hug. Seriöst! Vad hade Kloves knarkat när han skrev det?! Hur som helst var det galet roligt, även om det kanske inte var menat att vara det.
+ Att Neville fick döda Nagini gjorde mig överlycklig. Länge var jag livrädd att de skulle ta bort hans hjältedåd och när han knockades var jag säker på att de skulle låta Ron göra ormdödandet. Men nejdå, min lilla hjälte, a true Gryffindor, fick döda ormäcklet och jag lät "iiiiiih" av lycka. Och grinade.
+ "Not my daughter, you bitch". FUCK YEAH, Molly Weasley, FUCK YEAH!
+ Harry och Ginnys dynamik i filmen var fantastiskt och jag älskade deras wordless communication mitt i striden, när Ginny bara "I know". Gåshud!
+ Neville/Luna är ju inte med i boken (Neville gifter sig med Hannah Abbott och Luna med Rolf Scamander) men jag shippade dem när jag läste sista boken, så jag blev jätteglad över Neville/Luna-vibbarna. Även om det ju inte är canon.
+ Epilogen. Perfekt avslut. Jag vet att folk kommer tycka det är ostigt och töntigt, men jag gillar ostigt och töntig. Harry förtjänar ostigt och töntigt efter allt han varit med om.
+ Woah vad alla skådisar är bra! Dan, Rupert, Emma, Matt, Bonnie, Tom och Evanna har alla växt så mycket som skådespelare och det var inte en enda gång som jag reagerade på "dåligt skådespeleri". Så duktiga!


MINUS

- Jag förstår ju egentligen att det beror på tidsbrist, så det kan verka fjantigt att gnälla över detta. Men allting gick så fort när Harry väl kom till Hogwarts. Vips så var Orden där och vips var Snape borta. Jag saknade också titten på Ravenclaws uppehållsrum. Men jaja, de har ju inte tid med allt.
- Jag förstår också att det var på grund av tidsbrist som de inte kunde visa hela Helena Ravenclaws berättelse, ni vet med The Bloody Baron and stuff, men uuh det hade ju varit kul att få se och höra!
- Något som förvirrade mig väldigt mycket var vilka det som var med Draco i Room of Requirement. Var det meningen att vara Crabbe och Goyle? För i så fall hade Crabbe solat väldigt mycket. Jag antog istället att det var Goyle och Balise Zabini, vilket är lite konstigt. Och i boken är det Crabbe som tänder eld på skiten och dör, i filmen så var det Goyle. Enligt Wikipedia är detta för att skådisen som spelar Crabbe åkte dit för knarkinnehav, och därför skrev de ut Crabbe ur ploten, för att de inte ville ha tillbaka skådisen.
- Jag tyckte de skötte Freds dödscen jävligt dåligt. Han fick ju inte ens någon. I boken så är man ju typ med när han dör, i filmen ser man honom bara liggandes huxflux i Stora Salen. Och hur ska de som inte ha läst boken (ett stort brott i och för sig) fatta om det är Fred eller George som dött? Nä, fy vad besviken jag är på att han inte fick någon ordentlig dödscen. Men grinade gjorde jag i alla fall. Freeeeed!
- Jag är så sjukt besviken på att de tog bort Nevilles mest awesome replik: "I'll join you when hell freezes over". Kommer aldrig förlåta Kloves för detta.
- Att Voldemort och Harry inte var i Stora Salen under slutstriden. Slutstriden var ganska olik från boken (eller ja, väldigt olik) men det var helt okej, förstår att de måste göra det mer action. Men de kunde ju i alla fall varit i Stora Salen? Fattar inte hur de andra fick veta att Voldemort dött ens. Helt plötsligt kommer Harry ingåendes i Stora Salen och så verkar alla fatta? Öhh. Va? Logik?
- Detaljer som jag saknade. Var var Colin Creevy? Percys återförening med sin familj? Madame Sprout? Testralerna? Graup? Kentaurerna? Shreiking Shack? Det sistanämnda förstår jag att de bytte ut, det kanske hade krävt mer tid, men hur kunde man låta bli att ta med testralerna, Graup och kentaurerna? Man missade ju episka moment. Hade man inte råd med specialeffekterna eller?
- Jag stör mig på att de ibland ändrar ord, när det verkligen inte behövs. Det jag störde mig mest på var när de bytte ut "I'm about to die" till "I'm ready to die", för det förstörde verkligen skitmycket för mig och säkert för många andra fans. Kan inte Steve Kloves sluta tro att han är bättre på att skriva än Jo Rowling? Det var ett litet jäkla ord, hur svårt kunde det vara att hålla sig till boken?!


Överlag tyckte jag alltså att det var en riktigt bra film, bästa filmen av dem alla, och de saker som störde mig var inte katastrofala. Jag tänker gå och se filmen mycket snart igen, och jag hoppas att den fortfarande är lika bra då!


Bara jag som tänkte på denna i The Forest Again-scenen?
Vad tyckte ni om filmen?
Ch

Alltså jag håller med om precis allt du skriver! Det var så himla fiiiint och det kändes verkligen som att de hade ansträngt sig för att göra det till ett så bra slut som de kunde och ååååh. Det fanns lite småsaker som var lite uuuh men de saker de ändrade på var jag faktiskt inte så arg på. Typ Ron och Hermiones kyss, jag var lite ledsen över att de inte gjorde som i boken eftersom jag älskade hur det var i boken, men det passade så bra hur de gjorde det så jag är nöjd ändå.Och Neville! Så himla bra! Jag var skiträdd att de skulle döda honom när den där bron kollapsade och var så lycklig över att de inte gjorde det och över att han fick döda Nagini.Det bästa var att jag fick exakt samma känsla som när jag läste boken, typ när Neville kommer genom Arianas porträtt och man bah "iiiiiiiiiiih yesssss!"Och epilogen var jättefin! Jag trodde att jag skulle hata den av någon anledning men sen kom den och det var så fint gjort och ja. Ett så fint avslut.Sorry, kaosade tankar. Jag vill se den igen!

caroline

alltså neville/luna - jag tror att det kan vara canon iallafall för inte ens i trollkarlsvärlden kan man spendera resten av livet med nån man är kär i när man är 17 liksom. blev också sjukt glad för det för jag shippade också dem när jag läste boken. håller med om allt harry/ginny, det var skitbra, och mcgonagall.dock. the forest again. störde mig ASMYCKET på att harry ba "remus, your son!" för teddy nämns inte EN ENDA GÅNG I NÅGON AV FILMERNA UTOM JUST DÅ. seriöst liksom. då kunde de lika gärna skitit i det för det gör inte till eller från om man inte ens vet att han har en son liksom.och colin creevey var med, fenrir greyback dödade honom (han bet alltså colin, inte lavender).ska se filmen igen nu om 1,5 timme. vet fortfarande inte riktigt vad jag tycker. jag tror jag tycker det är en bra film men jag tror inte jag gillar harry/voldemort efter harry har dött, tycker att allt det blev lame och fel och det är ju trots allt en ganska viktig del av filmen liksom.

Xiwi

Uw, kan typ inte läsa din plus lista utan att börja gråta typ...Jag kände mig awesome som var utklädd till Neville och min bästa vän var Hannah Abbott... Så det blev ju lite fail det där med Luna.

Sara

Jag läste din pluslista och grät och tänkte "åh, jag måste nog ändå se den!"... sen så läste jag din minuslista och tänkta "äh, nä, jag skippar nog det". Hatarhatarhatar när de ändrar saker.

Ska läsa om DH istället, börjar imorgon.Måste bara fråga: VARFÖR kramas Draco och Voldemort? XD

(Och när det ryktades om att de hade lagt in hintar om ett förhållande mellan två väldigt shippade karaktärer så trodde jag att det var Remus och Sirius - för det hade varit sjukt bra!)

hanna - happy happy fangirl

Sara: Se filmen! Jag ger den 9-9,5 av 10, så sjukt bra var den. De grejer jag störde mig på är ju liksom mest grejer som absolut inte finns tid att ta med. SE FILMEN, på allvar. Värt. Jag ska se den igen så snart jag har listat ut om jag har råd!

Lo

Har inte sett filmen (än) och måste som stort Potter (från böckerna) fan erkänna att filmerna i pirncip alltid lämnar mig med ett ganska stort mått av besvikelse, tycker inte alls att filmerna ens är i närheten av böckernas storhet men ser dem alltid ändå. . Men din text får mig faktiskt att på allvar VILJA se filmen (och inte "bara för att").

hanna - happy happy fangirl

Lo: Se den! Den är ju inte lika bra som boken, men det kan INGET vara i mina ögon. Jag har ju betydligt mer plus än minus och som sagt, minusen är inte så allvarliga att de drar ned upplevelsen!

Elin

Ramlade in på din blogg av en slump och hittade det här inlägget. Lite kul eftersom jag såg filmen på bio för ett par timmar sen :) Jag håller med dig i PRECIS allting!Men, en sak jag inte förstår. I boken står det ingenting om att Neville blir tillsammans med Hannah och inget om Luna och vad-han-nu-hette. Jag har läst det på Wikipedia, men det finns inte med i böckerna? Jag var faktiskt tvungen att läsa om sista kapitlet i sista boken, "Nitton år senare", bara för att dubbelkolla. (Har läst alla böckerna... ja, vad kan det var, 7-8 gånger kanske?) Så, vart har du fått den infon ifrån? :)

hanna - happy happy fangirl

Elin: I en chat med Jk Rowling någon vecka efter att boken släpptes. Har för mig att det är denna:http://www.the-leaky-cauldron.org/2007/7/30/j-k-rowling-web-chat-transcript

reb

håller med om allt du säger - älskar slutscenen även om den är ostig. det enda jag störde mig på var att de var så dåliga på att sminka tjejerna till 19 år äldre. tyckte de lyckades ganska bra med harry och ron, men liksom de bara fönade ginnys hår till tantfrisyr (som inte alls passade bra med hennes skinnjacka och färgade strumpbyxor, varför skulle hon skaffa en sån frisyr helt plötsligt?)

Mikka

Håller med om typ allt du skriver! Skrev ett eget inlägg där jag förklarade vad jag gillade och ogillade med filmen men ser nu att det hade varit mycket smartare att göra som du och lista upp det. Jaja, annars kan jag ju bara länka till detta inlägget och slippa skriva det själv ^^kram.

MarySaintMary

Åh, jag älskade filmen! Jag var fullt beredd på att gråta och jag grät massor, under hela Snape-grejen till exempel. Har skrivit om det också på min blogg.Mycket snygg detalj med de högklackade skorna. Helena Bonham Carter är en sjukt bra skådespelare.McGonagall <3Låten var bra, jag har bara hört "dålig" (dålig-med-rolig, du vet) wizardrock förut.Håller med Caroline om det där med Lupins son, helt jätteonödigt. Jag tror Tonks hintar om det i sjätte eller sjunde filmen (antar att det är sjätte för om det är sjunde hinner hon väl knappast föda fram en unge), hon säger typ "Vet ni vad, jag och Remus..." och sen händer nåt.

hanna - happy happy fangirl

Mary:

Jag hatar vanligtvis Helena BCs tolkning av Bellatrix (helt olik från hur jag tänkt mig) men jag tyckte hon gjorde Hermatrix SJUKT bra.Och om du bara har hört dålig wrock förut så rekommenderar jag att lyssna på mer av Oliver Boyd, exempelvis den här låten:http://www.youtube.com/watch?v=1vDjOv_B4Gk

denise

alltså dog lite över "you have your mother's eyes". förstörde dödsscenen lite. åh. förstörde hans sista ord liksom.... fhrbs,djkyjhgryasj

hanna - happy happy fangirl

denise: Ååååh jag tänkte också på det, det störde mig! det blev så himla uppenbart liksom.

Hanna (Whatsername)

För mig var det faktiskt jävligt jobbigt att Percy inte återförenades med sin familj. Jag minns att när jag läste boken så tyckte jag att det var så viktigt hur Weasleys återförenades en sista gång innan Fred dog. Sen är jag en av få som inte hatat Percy heller. Efter fjärde boken, när Harry och Ron kommer upp ur sjön efter andra utmaningen (visst är det andra?) och Percy går ut i vattnet, helt vit i ansiktet, råignorerar Harry och bara grabbar tag i Ron för att ta honom upp till land och säkerhet... Efter det kunde jag inte hata honom när han blev Trolldomsministerlover, och återföreningen i boken är ju helt fantastisk. Sen hur knäckt han är när Fred dör, hur han försöker få liv i honom... Det saknade jag jättemycket i filmen. De kunde ha lagt till det istället för att dra ut på ormdödandet så himla mycket. Jag tyckte också att det var jätteviktigt att Neville dödade Nagini, men jag tyckte att de hade kunnat följa boken där och låta honom döda Nagini direkt efter att han dragit fram svärdet och Harry skrikit åt honom att döda ormfan. Hela den där grejen när Neville svimmar blir ju så himla konstig. Det kunde ha varit mer action där istället när han drar fram svärdet. Om han dödat ormen enligt boken hade ju alla fått se det också, nu var det ju bara Ron och Hermione som "såg" (de blundade ju) när Neville dödade Nagini.Sen en till sak (jag vet, skitlång kommentar, borde skriva detta i min egna blogg istället men whatever), så tyckte jag att Ginnys skrik och så när Voldermort berättar att Harry är död var bra, men... I boken så var det McGonagall som gav ifrån sig det där första skriket. Och jag älskade det i boken. McGonagall är en av mina favoriter på grund av det där första skriket. Men hon fick lite egna bilder där ändå, vilket var bra.I övrigt älskade jag filmen och grät mer eller mindre konstant från det att McGonagall jagade bort Snape från skolan. Dark Forest again var hjärtskärande.

Lova Kopp

Lätt den bästa filmen av de åtta. Men med det sagt så tycker jag ju inte speciellt bra om någon av de sex första filmerna. Böckerna är på en helt annan nivå. Min lilla kusin fyller 11 i veckan och då får han sin första harry bok av mig. Förhoppningsvis kommer han att älska den :)

Alice

Jag såg den igår och håller med om typ allting du skrev. Blev lite extra lycklig över hur awesome McGonagall var.

tess

åååååååh hanna jag sitter och bölar nu, hahaha fattar inte riktigt varför. du är så bra, du har tänkt på massa grejer som inte jag hade tänkt på och jag blir så himla sentimental när jag läser vissa av de här grejerna att jag nästan kolar av. buhu. btw hur har du fått reda på vad för sort gringottsdraken är?? det står väl inte i boken, eller är jag helt knäpp?

är överhuvudtaget lite post-sista-filmen-deppig och ligger begraven i sängen med goblet of fire och har köpt typ hundra hp-halsband från etsy.com haha. jag vill inte släppa taaaageeeet!

hanna - happy happy fatgirl

tess:

Åååh jag kommer inte ihåg. På någon fansite, typ Leaky Cauldron säkert. Är dock säker på att Rowling själv berättat vilken draksort det är!

Lovisa

Hermione har ju visst klackar i filmen ibland. Så sry, man kan vara förnuftig och ha klackar. Hermione är som tur är ingen obehaglig feminist.

hanna - happy happy fatgirl

Lovisa: Klart Hermione är feminist.

Hej! Fett kul att du vill kommentera på det här inlägget, men innan du postar får du gärna tänka på att jag har noll tålamod med sexism, rasism, transfobi, fetthat och liknande skit. Sånt kommer att försvinna snabbare än du hinner säga "yttrandefrihet". Det här är frizon från vikthets och diettjafs. Vänligen respekera det. Tack för att du läser min blogg!