I vårt samhälle finns ett ungdomsideal. Ungdom är vackert, attraktiv och önskvärt och det leder till att många desperat och maniskt strävar och arbetar mot det klyschiga målet "evig ungdom". Okej om det innebar en strävan efter att vara pigg och kry genom sitt åldrande, men fokus ligger på utseende.

Rynkor ska förebyggas med hundra olika krämer och om de ändå dyker upp (vilket de alltid gör) så ska de botoxas eller opereras bort. Med kirurgi kan det lyftas och sugas och håret ska hållas tjockt och färgat med hårtransplantationer och hårfärg. Priset för ungdom är högt, men det är det värt. Detta är ju bara ännu ett bevis på vårta snäva och sjukt exkluderande skönhetsideal, där ungdom är attraktiv och vackert, och allt som avviker från denna norm ska korrigeras för att duga.

Min mamma fyller femtio år nästa år och hon pratar ibland om att hon önskar sig lite plastikjobb i födelsedagspresent, för att "lyfta lite". Jag ifrågasätter ofta detta och brukar fråga vilket budskap hon då skulle sända till mig och framtida barnbarn. Mamma brukar då fråga "men om man inte trivs med sig själv då?".

Jag vänder mig starkt mot att lösningen på att "inte trivas sig själv" är att förändra sitt yttre. Det är inte ens yttre det är fel på, det är det snäva ideal för vad som är vackert det är fel på. Det ideal som dikterar villkor för skönhet och hur man ska se ut för att duga. Det man istället bör förändra är sin syn på sig själv och på de ideal och normer som sätter press på en att se ut på ett speciellt sätt. Det är kanske svårare och mer långsiktigt, men det är betydligt billigare och extremt mycket mer riskfritt. Min syn på plastikoperationer kanske är dogmatisk och inskränkt. Men det är verkligen så jag tycker. Man ska inte operera friska kroppar. En plastikoperation är ett kirurgiskt ingrepp och med alla sådana kommer risker. Kommer ni ihåg rubrikerna om den där kvinnan som fick ett boobjob i bröllopspresent (av sin man) och aldrig vaknade upp från narkosen? Jag har svårt att förstå hur man som läkare kan rättfärdiga att operera en frisk kropp.

Varför är ungdom ansett som det vackraste och hur kan ungdom ha blivit ett egenvärde att sträva efter? Varför ska det vara så att det är fult att åldras? Varför kan man inte acceptera att ens kropp, en fantastiskt jävla skapelse som jobbat, sprungit, sexat, andats, badat, åkt skidor, lekt, skrattat, gråtit, solat och kanske fött barn, kommer att förändras rent utseendemässigt? Alla åldras vi. Hur kan någon som faktiskt händer alla, som är ounvikligt, anses så fult?


Jag hade tänkt att vänta med att börja använda rubrikerna tills på söndag, men den här rubriken, från Ell, passar så perfekt för ett ämne som jag länge tänkt att skriva om.
#1 - - Vanda:

Det där har jag tänkt mycket på, alltså om inställningen till sin egen vantrivsel. En i min närhet kan ha så himla många dåliga tankar om sig själv, och fast han är smart och så vägrar han inse att han borde försöka ändra sitt sätt att tänka på sig själv, istället för det som han ser som misslyckat... Usch. Varför ska vi fostras in i ett samhälle där normen är att hata sig själv?!

#2 - - Alice:

Jag kan förstå plastikoperationer efter olyckor eller vid framträdande missbildningar, när det handlar om ett utseende som förmodligen innebär svårigheter i arbetsliv och sociala sammanhang. Utöver det håller jag med dig helt.

#3 - - hanna - happy happy fangirl:

Vanda: Det är helt sjukt att missnöje med sig själv är default!

Alice: Plastik i de sammanhangen har jag också förståelse för.

#4 - - Mikaela:

Det är nog bara naturligt att en kroppslig utseendemässig förändring är skrämmande på många plan. Men att man vill ändra på sig genom operationer är nog en vilja som grundar sig i ens självkänsla. Som du skriver. Det är trist att idealet ens finns, men det är mycket man skulle vilja ändra på som redan sitter så djupt i kulturen. It sux.

#5 - - Ell:

Nice användning av rubriken. ;P Och bra inlägg.

#6 - - Isabella Swan:

Det här med att inte trivas med sig själv; jag skulle kunna skriva en roman om det. Min erfarenhet är att förändring av utseendedetaljen men inte trivs med inte förändrar så mycket av den där otrivseln som man tror. Det finns så mycket annat kvar att störa sig på och otrivas med.Om du vill konfrontera din mamma, eller kanske snarare få henne att tänka, kan du ju fråga henne vad hon skulle tänka/tycka/känna om du, eller det där framtida barnbarnet, ville operera er? Givet t.ex. detta med kvinnan som dog av sitt boobjob (jag skall inte sprida skräckpropaganda, men operationer överhuvudtaget, och framför allt de som sker under narkos, är INTE riskfria).Det finns ju något slags sjuk fixering vid ungdom som jag inte förstår; hamnade i en diskussion om detta på jobbet igår, där arbetskamraterna (företrädesvis kvinnor i övre medelåldern) satt och diskuterade "förfallet" och det ballade ur i att jag nästan gav dem en uppsträckning för att de inte skilde på "gammal" och "ful" (gah, embarrassment). Alltså, seriöst, min mormor är åttiosex år, och har levt ett långt liv som bonde, där man inte sparar på kroppen. Det är klart att det syns att hon är gammal och sliten. Men FUL? Vafan, skall jag tycka att hon är ful bara för att hon är gammal och rynkig? Det kan jag inte göra. Jag har en kompis som är i femtioårsåldern som är ... jamen ASSNYGG. Jag har sett bilder på henne när hon var yngre, och hon var fett snygg då också, men jag kan inte säga att hon är fulare nu, bara för att det syns att hon är äldre nu än då. Hon är en jävligt snygg femtioåring, helt enkelt.Seriously, det här med åldersfixeringen gör mig VANSINNIG. Och någonstans också tacksam, för även om jag är i grunden sjukt missnöjd med mitt utseende, så verkar åldersförändringarna spela i en egen liga. Det kan förstås ändra sig när jag blir äldre, men än så länge konstaterar jag dem mer än jag egentligen bryr mig.

#7 - - Klara:

Jag känner mig kluven. Antingen får jag tycka att allt är ok eller inget. Dels har jag svårt för alla sorters plastikoperationer så länge det inte handlar om oförmåga att andas genom närsan eller liknande. Varför skall det vara ok med med kosmetiska operationer för att någon ser konstig ut efter olyckor eller vid framträdande missbildningar, eller när det handlar om ett utseende som förmodligen innebär svårigheter i arbetsliv och sociala sammanhang? Jag vet inte. Tycker dock serier som Cougartown riktigt drar igång åldernoja. Det är trist. Och rent av äckligt.