Något som jag hatar är konceptet att "man ska klä sig efter sin kroppstyp". Det vill säga att man ska anpassa sin klädsel till ett sätt som får ens kropp att framstå som mer "attraktiv". Attraktiv utgår då givetvis från vad som är kulturellt accepterat att vara normen får skönhet och sexighet. Tidningar som riktar sig till kvinnor brukar svämma över av detta budskap. Har du för stor rumpa - ha de här jeansen. Är du tjock - försök att klä dig smal. Är du kort - ha höga klackar. Är du lång - undvik höga klackar. Saknar du kurvor - låt kläderna ge illusionen av att du har kurvor.

Alltid är det något som ska kläs bort. Något med våra kroppar som inte riktigt är attraktivt nog och som måste korrigeras med rätt klädsel. Kläder blir inte något roligt och kreativt, inte något som ska visa din personlighet och smak, utan att sätt att gömma det som du inte tillåts vara nöjd över. Alla de här exemplen dikterar att det finns saker som man inte bör vara nöjd med. En för stor rumpa är oattraktivt. Att vara tjockt är oattraktivt. Att vara kort är oattraktivt. Att vara lång är oattraktivt. Att sakna kurvor är oattraktivt. Och det måste rättas till.

Som tjock tjej är jag en tydlig måltavla för budskapet "klä dig efter din kroppstyp". Modetips i massmedia uppmanar mig att "klä mig smal", att bära svart därför att det är en förminskande färg. Vissa skärningar kan tydligen ge illusionen av att jag inte alls är tjock! Jag bör undvika vissa tyger, eftersom de visar "oönskade former". Om jag tröttnar på massmedia kan jag logga in på Facebook och besöka grupper som berättar vad tjocka tjejer inte får ha på sig. Leggings, skinny jeans, kroppsnära klänningar och bikini är off limits.

Men jag vägrar att klä mig på ett speciellt sätt bara för att jag har en viss kroppsform. Vissa kläder kanske skulle få min kropp att vara mer attraktiv enligt normen, men det skiter jag i. För jag vill inte ha dem! Jag vill klä mig som jag vill, för min skull, och inte för att verka smalare. Jag är inte skyldig någon att vara attraktiv.

Jag önskar att de tidningar som skriver om mode kunde tänka om. Att på riktigt förmedla mode som något kul och propagera för en valfrihet som inte begränsas av kroppsform. Det är så otroligt hycklande att å ena sidan ha ett repotage om att man ska vara nöjd med sin kropp och bara några sidor senare skriva om hur man klär bort sina defekter och skavanker på bäst sätt. Istället bör man lobba för att det inte finns några defekter och skavanker.

Alla människor är unika, alla människor ser olika ut och ingen människa har något som behöver gömmas genom att klä sig på ett speciellt sätt. Föreställningen om det universiella snygga och sexiga som alla bör sträva mot, med hjälp av Spanx, klackar eller push up-behå, är destruktivt och hindrar oss från att bli nöjda med och acceptera oss själva.


Min stora rumpa som säkerligen skulle behöva "håll in"-trosor enligt tjejtidningarna.
#1 - - Emma:

Gud vad jag håller med dig. Jag hatar det där. Framförallt hatar jag tidningar som skriver typ: "Om du har breda höfter bör du ha jeans med utsvängda ben för att balansera." Vadå BÖR? Vad händer annars? Är jag ful då? Eller vad? Det gör mig så fruktansvärt frustrerad. Det är så jävla skuldbeläggande, typ; "Vi har ju sagt åt dig hur du ska klä dig, gör du inte som vi säger får du skylla dig själv om du inte passar in i skönhetsnormen", typ. AAAAAAAAAARGHPs: Den här var sjukt bra. Älskar början. http://www.youtube.com/watch?v=v-nV7appLD4&NR=1 Ds.

#2 - - Sonja:

Jag håller delvis med dig.

Jag älskar kläder som får mig att se snyggare ut enligt normen.

Samtidigt är prio ett för mig att det är bekvämt och inte förstör min kropp, som tex höga klackar kan göra.Och så måste jag kunna skutta omkring och sitta ner utan att kläderna glider ner/isär/upp/kväver mig.Men absolut vill jag klä mig så att jag inte ser fet ut.

#3 - - Linn:

Underbart inlägg!

Du har helt rätt, det är en slags dubbelmoral som dessa tjejtidnignar går ut med. "Var nöjd med dig själv, men tänkte på det här, det här och det här."Jag gillar din blogg! :D

#4 - - hanna:

Sonja: Och då får man ju göra det! Poängen tycker jag är att man ska få välja att klä sig PRECIS som man vill, utan att behöva tänka på fjantiga regler om hur man "klär sig efter sin kropp", utan att ses ned på eller få höra viskningar "hon borde inte ha på sig så tight klänning" (exempel ur verkligheten).

Linn: Tack för berömmet!

#5 - - Sonja:

Men ibland kanske man reagerar för att det ser obekvämt ut.

Ungefär som om man skulle se en människa gå omkring med en gaffel i ögat. Då kanske man skulle säga "oj hon borde verkligen inte gå omkring med en gaffel i ögat".För små kläder kan ju se så obekvämt ut att det vrider sig i magen på en själv. Typ fantom-obehag.

#6 - - Hanna (Whatsername):

Åååh jag hatar också Trinny och Susanna skiten! Å ena sidan står de och säger att "men guuuud du är ju så fin, titta vad snygg du är naken och blablabla" å andra sidan säger de "men när du har på dig dom där byxorna blir ju din rumpa så stoooor, och så oproportionerlig du blir". What? Om man tycker det är snyggt när rumpan ser stor ut? Får man inte se ut så då?Nä, jag är också trött på den där dubbelmoralen. Patetiskt faktiskt.

#7 - - Alice:

Åh, håller med jättemycket. Samma sak med "hur du sminkar dig naturligt"-guider som mest förklarar hur man döljer och framhäver olika drag. Inte konstigt att så mycket folk vägrar lämna huset utan smink när budskapet i sådana guider tydligt är att ens ansikte behöver döljas och omformas.

#8 - - Klara:

Jag håller med. Jag kan störa mig oerhört på sånt där, samtidigt som att jag sorgligt nog till viss del utformat min stil för att framhäva/dölja vissa saker. Det är ju ok, jag vet, men att nånstans inne i mig sitter det någon och säger "jag borde inte ha det på mig". Men jag tycker verkligen det ska finnas alla kläder för alla så att säga. Blev överraskad att H&M hade en kortkort klänning i Inclusive-kollektionen, det trodde jag inte DE skulle ha. Jag tror och hoppas verkligen att modet kommer förändras, det uppmärksammas faktiskt mer nu!