Det här är en alldeles briljant gästblogg av Alice, som har en lika briljant egen blogg!


Med alldeles för hög regelbundenhet stöter jag på tidningsartiklar med rubriker som ”slipp sötsuget”, ”nyttigare snacks” och ”testa om du är sockerberoende”. Gemensamt för dem är att de ser hungerkänslor och cravings efter olika saker som ett problem som behöver rådas bot på.

 

Jag ser hungerskänslor och cravings som uttryck för att min kropp har behov av energi och olika näringsämnen som den försöker tillfredsställa genom att signalera till mig att äta det. Människokroppen har mängder av verktyg för att kontrollera födointag och jag litar på att de fungerar. Jag tror att min kropp är bättre på att avgöra när och vad den behöver äta än vad mitt intellekt är. En del personer har metabola sjukdomar, tar mediciner som påverkar aptiten eller har andra skäl till varför deras hungerkänslor inte är att lita på, men för de flesta människor så är det här en rimlig inställning. Och, verkar det som, en inställning som gynnar ens hälsa.

 

”Sockerberoende” är ett bra exempel på den tidigare attityden. Det är möjligt att sockerberoende existerar och det är möjligt att de biokemiska processerna bakom det skiljer sig från, säg, spelberoende eller shoppingberoende. Det tänker jag inte spekulera närmare i just nu. Vad jag tänker säga är att många av de självdiagnostester som finns att hitta för det är missvisande i sin utformning. Det här testet hos SVT, som också finns på Wikipedia, är utformat efter UNCOPE, som ursprungligen är menat att användas för alkohol- och narkotikaberoende. Det blir missvisande när det gäller socker, eftersom många av de saker som antyder ett beroende när det gäller droger faktiskt är naturliga och hälsosamma när det kommer till födoämnen. Vid lågt blodsocker är det normalt att uppleva sötsug, eftersom kroppen försöker höja blodsockret. När man inte ätit under lång tid är det normalt att vara helt upptagen av tankar på mat, eftersom kroppen är i stort behov av energi. Det är så människokroppen fungerar och det är ett bra och praktiskt system. Därför blir jag så irriterad när olika dietförespråkare och självutnämnda hälsotidningar försöker motarbeta det och framställa vad som är friska, normala kroppsfunktioner som problem som ska överkommas.

Kan vi inte bara frånta varenda ”hälsotidning” som någonsin föreslagit gurkstavar som ett alternativ till chips rätten att uttala sig om hälsa? Det är precis lika bristande respekt för människokroppen som att föreslå att du ska ta en joggingrunda när du har influensa eller strunta i att dricka vatten när du är törstig.

#1 - - IG:

Wow, vilket smart inlägg! :) Hon har ju rätt, man borde lyssna på sin kropp om man vill att den ska må bra, inte motarbeta den.

Vi börjar få en så sjuklig inställning till mat i samhället.

#2 - - Josefin:

Intressant inlägg, och jag håller med till viss del. Kroppen säger ifrån när den vill ha ett behov uppfyllt, och det är ingenting man ska ignorera. Problemet är att kroppen har fungerat såhär sen urminnes tider, medan raffinerat socker bara varit vanligt i ungefär 200 år. När vi plötsligt har fri tillgång till produkter som inte innehåller någon näring att tala om utan bara ren energi (tomma kalorier) så får vi problem, eftersom (åtminstone jag) inte blir mätt att lösviktsgodis. Det kan jag äta tills jag mår illa utan att känna mig riktigt mätt. Jag kanske ger kroppen all energi den behöver men inte all näring.Dock kanske jag ska påpeka att det finns få saker som jag avskyr så mycket som skuldbeläggande av mat. Det är ingen dygd att gå runt och vara hungrig.

#3 - - Sonja:

Men ibland blir jag faktiskt provocerad när jag läste den här bloggen.Problemet är inte att kroppen signalerar socker- och matsug. Problemet är vad man sätter i sig.Man kan ju inte springa och lyda varenda nyck och instinkt bara för att kroppen säger det. Så gör bara våldtäktsmän och småungar!!Blir man jättesockersugen så kan du höja blodsockret och bli lugn på massor av olika sätt. Jag brukar ta en frukt och keso med kanel på. Är jag fortfarande sötsugen efter det kan jag ta en godsak men då är risken att jag kommer hetsfrossa mycket mindre.Man får ju ta och lugna ner sig! Bara för att man går vilse i skogen och man får panik så börjar man ju inte springa omkring och skrika som en idiot bara för att kroppen signalerar det. STOP . Stanna. Tänk. Orientera dig. Planera.Precis samma kan man göra med mat.

#4 - - hanna - happy happy fatgirl:

Sonja: Nu är det ju inte jag som skrivit inlägget, men jag tolkar det som att man inte ska ignorera kroppens signaler. Sedan är det ju upp till en själv om man sätter i sig en påse gott och blandat eller frukt. Jag uppfattar huvudpoängen som att kroppen signalerar sötsug av en anledning, och denna behöver ju inte vara "sockerberoende" utan helt enkelt att man har blodsockersfall och att kroppen vill att man ska åtgärda det. Ingenstans i bloggen nämner väl Alice att lösningen är att moffa godis? Hennes budskap är väl att man inte ska ignorera kroppens signaler?Så har jag tolkat henne i alla fall. Men jag skulle tro att Alice dyker upp i kommentarerna och kan förklara själv såsmåningom!

#5 - - Sonja:

Nej det står ingenstans i inlägget. Men nyttigare snacks är ju jättebra. Att ta ett mellanmål med yoghurt och torkad frukt är ju bättre än att sätta sig och äta saker med raffinerat socker.Socker ÄR ju inte bra liksom?

#6 - - Alice:

Josefin: Men om du inte blir mätt av lösviktsgodis så har jag svårt att tro att du skulle äta enbart lösviktsgodis. Jag mår inte heller särskilt bra av att äta mängder av socker, så jag gör inte det. Att avstå från att äta mat som man mår dåligt av att äta är också att lyssna på sin kropp.

#7 - - Josefin:

Alice: Absolut! Men jag har tyvärr en tendens att inte känna hunger förrän jag börjar äta, och om jag då är sockersugen och börjar äta något sött blir det lätt för mycket, just eftersom jag är hungrig. Men jag förstår att du menar mer sockersug som ett syptom på hunger (vilket det ju är) och att man då bör äta mat (och inte godis). Ville bara påpeka att systemet kan slå snett ibland :) Jag har t.ex. levt en hel dag på 300 gram chips. Det innehåller alla kalorier min kropp behöver i viloläge. Det är inte att rekommendera, men jag var så hungrig och trött att jag inte orkade laga mat. Jag tror i grund och botten att vi har samma åsikt, det gäller bara att tolka kroppens signaler rätt. "Ge mig chips!" kanske ska tolkas som "jag är hungrig" och inte så bokstavligt.

#8 - - Alice:

Sonja: Jag syftar inte på artiklar som kommer på tips om nyttiga mellanmål, jag syftar på artiklar som föreslår att man ska äta något helt annorlunda än det man är sugen på att äta, typ selleri istället för chips.Sen så verkar du ha missförstått vad jag menar med att lyssna på och agera efter sina hungerskänslor. Jag menar inte att vi ska slänga i oss socker så fort vi är lite hungriga. Jag menar att vi borde se på hungerskänslor på samma sätt som vi ser på de flesta av kroppens andra signaler. Jag antar att du dricker vatten när du är törstig, kissar att du är kissnödig och sover när du är trött utan att nödvändigtvis göra de sakerna i överflöd i samma stund som du känner ett vagt behov av det.För övrigt, nej, socker är inte särskilt hälsosamt, men jag tror inte att ett bra sätt att hantera sötsug på är att undvika det som pesten. De enda personer jag känner som säger sig vilja äta sötsaker flera gånger om dagen är personer som faktiskt aldrig gör det. Jag tror att ett bra sätt att hantera det på är att faktiskt uppmärksamma kroppens signaler innan man blir jättesötsugen eller jättehungrig.

#9 - - Li:

Men det är ju bevisat, så vitt jag vet flertalet gånger, att kroppen, pga att vi nu lever i exempelvis ett i-land där mat finns i överflöd, att västvärldens kroppar anpassar sig till att vilja ha mer och mer och mer mat? Handlar ju inte bara om socker, utan hunger också, som visar på att kroppen skickar signaler om att man är hungrig, fastän man egentligen fått mer än nog, vilket gör att många äter mer än vad man behöver. Vilket gör att kroppen tar in mer kalorier än vad som är nödvändigt för att fungera, vilket gör att man kanske inte riktigt mår så bra som man skulle göra.Självklart finns det en överdrift i media, som vanligt, men jag tror verkligen inte att alla signaler som kroppen skickar ut är att lita på. Jag känner ibland att jag måste äta jättemycket, och att jag är jättegodissugen och bara måste slänga i mig en chokladkaka, osv, osv, men min kropp behöver ju inte det direkt. Samma sak med för mycket kaffe, te, alkohol osv.Kroppens signaler lurar hjärnan också. De ÄR inte bara att lita på.

#10 - - Alice:

Josefin: Har man svårt att känna hungerskänslor innan man äter så blir det såklart svårare att lyssna på dem i god tid. Och ja, vet man att så är fallet så är det en bra idé att försöka jobba sig runt det så att man inte alltid är jättehungrig.Men såhär; om du känner för att äta chips så kommer din hälsa knappast ta någon betydande skada av att du gör det ibland. Om du gör det och ändå känner dig väldigt sugen på chips väldigt ofta, så finns det förmodligen en anledning till det, som att du har för lite salt eller fett i din övriga kost. Men det blir mycket svårare att se sådana samband om man bannlyser all onyttig mat från sin diet och ser cravings som ett uttryck för dålig självdisciplin.

#11 - - Alice:

Li: Jag känner inte till några studier som bevisat att så skulle vara fallet. Däremot känner jag till studier där man observerat att människors metabolism ökat när de konsumerat mer energi än de behöver för att hålla en stabil vikt, så att de också gjort av med fler kalorier när de förbrukat fler kalorier. Den som beskrivs på sida 2 i den här artikeln är ett bra exempel: http://www.nytimes.com/2007/05/08/health/08iht-snfat.5614611.html

#12 - - Alice:

Li: Och angående hälsodelen, om du klickar på första länken i inlägget så leder det till sammanfattningen av en studie där kvinnor med fetma som tidigare bantat väldigt mycket fått äta efter sina hungerskänslor istället och deras hälsa förbättrades av det, inte tvärt om.

#13 - - Isabelle:

Jag tror helt och fullt och fast på att sockerberoende existerar eftersom jag har det.Eller ja, det är ju egentligen inte bara sockret som gör det, utan det mesta som är beroendeframkallande eftersom de substanserna (tobak, alkohol, knark) påverkar min kemiska balans lika. Men det är socker som på något sätt har varit mitt weapon of choice, sen barnsben (även om nu tobak och alkohol också är inne och gästspelar).Kolhydrater (och socker är en kolhydrat) är inget essentiellt näringsämne för kroppen (glukos är essentiellt för hjärnan, men det kan kroppen tillverka från protein via glukoneogenesen i levern)och jag har mer eller mindre klarat mig utan det nu i ungefär nästan tre år eftersom varje gång jag äter socker så reagerar jag som en riktig jäkla pundare. Det handlar inte om lågt blodsocker hos mig, eller att jag är lite hungrig och kroppen vill ha något litet sött för att återställa balansen, utan att min hjärna skriker efter den kick som socker ger. Jag hamnar i riktiga junkie-perioder där jag mår illa men kroppen fortfarande skriker efter mer socker, vadsomhelst liksom. I det här läget går det lika bra med vitt bröd som kaksmet eller lösgodis, vad som som bryts ner till glukos i kroppen och ger mig den där tillfälliga känslan av att det är rätt bra ändå. Jag smusslar, gömmer, får skuldkänslor.Tills det går över och kroppen vill ha mer socker, för nu kommer ångesten.

Klarar jag mig igenom säg en vecka utan socker (med abstinensbesvär! lovar alltså, huvudvärk, illamående, fokusproblem, feber) så sjunker sugen och mina cravings undan, och jag kan hålla mig ifrån det.Att säga att sockerberoende inte finns tycker jag är respektlöst mot de som för en sjuk kamp i sin vardag eftersom socker inte är något som folk ser som farligt på samma sätt som säg heroin. Det är ju naturligt, och det handlar ju om att föda sin kropp och just därför blir det så svårt. Heroin går det att hålla sig undan från men mat måste vi ju äta och därför blir det sjukt svårt för en sockerberoende att stilla sig, drogen finns ju framför en hela tiden på ett sätt som heroin inte finns.Och sen får vi höra, men det är väl bara att inte äta godiset då. Ha lite karaktär. Typ.

De som inte tror på sockerberoende är ofta de som inte är sockerberoende.

#14 - - Alice:

Isabelle: Fast jag har inte sagt att sockerberoende inte finns. Jag skrev uttryckligen att det inte är vad jag menar. Vad jag faktiskt menar är att det är problematiskt när självtester och artiklar om det ignorerar att hur en frisk människokropp faktiskt fungerar och därför inkluderar även människor som bara är sugna på något sött ibland. På samma sätt skulle jag tycka att det var problematiskt om självdiagnostester för BED var utformade så att alla som upplever hungerskänslor och agerar efter dem inkluderades i dem. Att jag kritiserar hur ett problem framställs betyder inte att jag förnekar att problemet existerar.

#15 - - Isabelle:

Det var att du skrev det "sockerberoende" som jag reagerade på. När det skrivs så känns det som att du tycker att det är något påhittat. Vanligtvis när det handlar om en sjukdom brukar det inte sättas inom citationstecken på det sättet. "Ja, John har fått "cancer" nu." Det ser lite fel ut ju."Det är möjligt att sockerberoende existerar", så uttrycks det i texten. Ungefär lika möjligt som att "alkoholism" eller "narkotikaberoende" existerar skulle jag säga. Eller varför inte "Alzheimers". Det är möjligt att det existerar också.

#16 - - Alice:

Isabelle: Det är skrivet inom citationstecken eftersom det jag syftar på inte är sockerberoende, utan när termen appliceras för att beskriva beteenden som faktiskt är normala.Sockerberoende är för tillfället inte en diagnos som används inom svensk sjukvård. Vetenskapen är inte särskilt enig om huruvida sockerberoende finns och vilka mekanismer som i så fall ligger bakom det och om det rör sig om ett beroende i den traditionella bemärkelsen eller om något annat. Anledningen till att jag säger att det är möjligt att det existerar är att det inte är en vedertagen sjukdom, och jag vill inte hamna i diskussioner kring eller ta ställning till dess vara eller icke-vara. Jag menar inte att ta ifrån dig dina upplevelser eller förminska de problem som du har, och om du tog illa upp så ber jag om ursäkt. Men det jag vill kritisera och diskutera är alltså inte sockerberoende i sig, utan hur olika medier framställer hungerkänslor och begär efter mat som sjukliga eller opålitliga.

#17 - - Anna:

Du är ljuset i sockermörkret. Det här var den mest förnuftiga och sakliga blogg om just socker jag läst på mycket, mycket länge. Fortsätt så.