Jag är en modeintresserad, trogen H&M-kund på 23 år. Nu låter det här ju som en kontaktannons, men det är det inte. Nu är det så att utöver att vara modeintresserad så är jag också tjock, överviktig, fyllig, knubbig, plus size eller vad vi nu ska kalla det. Jag drar en storlek 48-50. Era kläder i storlek XL sitter perfekt på mig. Och så fina kläder ni ofta har! Jag kan sitta i timmar på hm.com och plocka ihop en enorm shoppingbag, drömma mig bort i sann "om jag bara var miljonär"-anda. Men jag beställer sällan saker online (då ska det vara något extremt speciellt, typ som den fantastiska Inclusive-kollektionen ni gjorde!) eftersom ni har rätt så dyr frakt och dessutom gillar jag att kunna prova kläderna.

Problemet är att jag sällan ser storlek XL i butik. Det tycks nästan som att XL bara finns på nätet! Jag vet inte hur många gånger jag sett en galet fin klänning i er internetbutik och glad i hågen skuttat till närmaste H&M-butik och upptäckt att den där bara går upp till storlek L. Då har jag tagit mina pengar och gått till någon annan butik, som faktiskt bryr sig om att ha kläder i XL. Är det så att ni generellt sett inte har XL i butik? Eller tar den slut snabbt? Om det är det sista alternativet kanske ni skulle fundera på att ha fler XL i butik.

Jag är väldigt tacksam för svar, för det här med XL's vara eller ickevara i butik är något jag funderat på ett tag nu. På allvar, jag har inget liv, så jag ligger vaken och funderar över "XL-mysteriet". Så svara gärna!

Med vänliga hälsningar,
Hanna (som gärna vill kunna shoppa i min storlek i butik!)


Japp, jag har varit ute och shoppat idag. Tänkte mejla en kopia av det här brevet till H&M. Tror ni jag får svar?
#1 - - Mertahs Obsession:

Åh, vilket bra intiativ. Jag har många gånger också funderat över detta fenomen. Jag tycker det vore jättekonstigt om varenda XL skulle ta slut så fort de hänger upp kläderna. Jag har aldrig sett en XL i butik och tänkt att de bara kanske inte gör kläderna upp till XL, men när man kommer hem och klickar in sig på hemsidan så finns det visst där. Något som är fruktansvärt konstigt.Så jag tycker helt klart att du ska skicka iväg det där mailet, för det är en fråga jag tror många vill ha svar på. Om jag får tid över mitt i mitt c-uppsatspluggande så ska jag försöka formulera ett liknande mail, men jag är inte så duktig på att formulera mig när det kommer till sådana saker. Lägg gärna upp om du får svar :)

#2 - - hanna - happy happy fatgirl:

Mertahs Obsession: Ja det vore ju för himla konstigt om varje XL försvann så fort de hängdes upp. Det om något vore väl ett tecken på att man borde köpa in fler?Jag har mejlat iväg det och kommer publicera det svar jag får, om jag får tillåtelse av den som svarar. Annars sammanfattar jag deras svar lite. Om jag får svar.Jag tycker du ska försöka dra iväg ett mejl. Om de ser att fler undrar kanske det blir förändring!

#3 - - Vicky:

bra skrivet. <3

#4 - - Annie:

Om dem svarar, lägg upp det! Vem mejlade du? Kan vi inte mejla dem allihopa?

#5 - - hanna - happy happy fatgirl:

Annie: http://www.hm.com/se/contact Fyllde i det formuläret, tog ämne "Övrigt"!

#6 - - Visselpaj:

Bra initiativ.

#7 - - Wavelin:

Har du föresten sett vilka "anorektiska" modeller de börjat använda sig av? Både på bilder i butikerna och på tv är det insjunkna kinder och ögonhålor som gäller. Ex i dessa tv-reklamer som går nu. http://www.hm.com/se/hm-on-tv

#8 - - Fröken Bella:

Hoppas jag verkligen du får! I Göteborg är H&M ganska duktiga på alla möjliga storlekar, men så är varohusen mycket större också. Dock är detta ingen ursäkt!

#9 - - Isabella Swan:

En butik i stan där jag bor (ej H&M, dock) skyltade under en period enbart storlekar upp till 38, alltså typ 32, 34, 36, 38. Det skall tilläggas att detta var en butik där priset låg så pass högt att målgruppen rimligen var yrkesarbetande och inte fjortisar (där man kan tänka sig att storleken 32 är lite vanligare än bland trettioplus:are). De har skärpt sig något på senare, även om de fortfarande inte skyltar XL-storlekar, som jag måste säga att jag är skeptisk till att de överhuvudtaget för. Jag tycker att den här principen att bara skylta små storlekar är lite bisarr; vad är meningen? Höjer det butikens status att man ger intrycket att bara vända sig till smala personer (om man inte går över 38 så tappar man f.ö. rätt många som helt enkelt bara är långa)?Jag skall erkänna att jag njöt lite när min mycket smala och rätt så klädintresserade syster ifrågasatte det hela till butikspersonalen när vi var där en gång. Inte för att hon fick något bra svar, men dock.

#10 - - Klara:

Jag tycker att du är för snäll! Jag var snäll mot dem i typ fem år tills jag ledsnade. :)

#11 - - hanna - happy happy fatgirl:

Wavelin: Jag tycker inte om att man använder uttrycket "anorektisk". Anorexia är en psykisk sjukdom. Jag ser inger problem i att använda väldigt smala modeller. Det finns människor som ser ut så naturligt. Det jag däremot ser ett problem i är att man BARA använder väldigt smala modeller. Jag vill se modeller i alla storlekar, från tjocka till smala och allt där mellan.Fröken Bella: Jag försöker minnas om det var annorlunda i Stockholm, men jag tror fan inte det.Isabella: Ja, det är väl statushöjande säkert. Att de riktar sig mot en exklusiv målgrupp.Klara: Jag börjar trevligt. Får jag dumma svar blir jag otrevlig. Men jag tror att trevlighet är bra.

#12 - - Ann-Charlotte:

Kul, jag fortsätter och sätter ihop ett mail as.we.speak.Pay it forward people! .. to hm.

#13 - - amanda:

Nä, visst är det knäppt! Jag vill också prova och klämma på kläderna utan att behöva betala dyr frakt och vänta i ca hundra år för att de ens ska komma fram. Usch för H&M, det är som att de inte vill att XL-människor ska få handla i butikerna. Vi som är så tjocka sitter ju ändå säkert framför datorn hela långa dagarna, då kan vi ju lika gärna köpa kläderna där. Eller? H&Ms XL sitter som på dig på mig prefekt, den storleken slår nästan aldrig fel, så låt mig också få handla i butik tack!

#14 - - Klara:

Jo det är klart. Jag har ju mest skrivit efter att de skitit i sina kunder, då orkar jag vara snäll i tre mail ungefär, sen blir jag irri.

#15 - - Sarah:

Så fint du skriver! Om jag var den som jobbade med att svara på email på HM hade jag smält.