Kan inte du berätta hur man bär sig åt för att sätta på sig "genusglasögonen"? Alltså hur man analyserar en tv-serie/bok/film ur ett genusperspektiv. För jag har jättesvårt för det, så sorgligt inskränkt och enkelspårig som man är... Så hur bär du dig åt? Vad brukar du kolla efter?
Åh om jag ändå kunde svara säkert på detta. Då skulle jag försöka sätta på hela världen glasögonen. Men jag vet inte riktigt hur det gick till när mina egna glasögonen åkte på. Någon gång i högstadiet blev jag först genusmedveten, detta genom att söka kunskap själv och där efter försöka se mönster i vardagen och i populärkultur (det hjälper nog att jag alltid varit bra på att se mönster och samband). Efter ett tag blev det naturligt och omöjligt att lägga glasögonen på hyllan. Men okej, några genusglasögonpunkter vad gäller film, serier och böcker:


• Läs på! Läs om genus (rekommenderar Lady Dahmers genuskategori och boken Under det rosa täcket av Nina Björk), för kunskap ger dig verktygen att tolka och se världen annorlunda.

• Hur skulle det se ut om situationen/karaktärerna/handlingen var omvänd? Det vill säga, om man bytte plats kvinnorna och männens roller. Lite som denna. Ofta märker man då hur otroligt puckat och genusvidrigt det är.

• Hur framställs män och kvinnor? Är de mångfaceterade karaktärer (som i Harry Potter) eller är de väldigt generaliserade utifrån sina kön och följer stereotypa könsroller (som i Twilight).

• Vilka handlar historierna om? Är kvinnor bara biroller vars syfte är att föra de manliga karaktärernas historier framåt (som i Supernatural eller som Manic Pixie Dream Girl) eller har de egna intressanta storylines (som handlar om annat än att fånga män).

Bechdeltestet är himla bra att utgå från när man ser en film eller serie eller läser en bok. Det är ett test som går ut på att ställa tre frågor: 1. Har filmen/serien/boken minst två namngivna kvinnliga karaktärer? 2. Pratar de någonsin med varandra? 3. Pratar de om annat än män? Är svaret ja på samtliga så klarar filmen testet (vilket ju inte gör filmen automatiskt bra ur ett genusperspektiv eller feministisk, men det säger i alla fall lite). Förvånansvärt få filmer klarar faktiskt detta test.

• Jag rekommenderar att titta på Feminist Frequencys videor, särskilt de som heter Tropes vs Women. De är riktiga ögonöppnare och väldigt lärorika, intressanta och informativa.


Det var mina små genusglasögontips. Vore ju awesome om fina läsare ville hjälpa till och tipsa lite i kommentarerna.
#1 - - Lova Kopp:

Jag rekommenderar Fittstim och Pittstim, två mycket bra böcker som öppnar ögonen. Sen är det ju bara att titta sig om kring.. Jämföra hur kvinnor och män blir behandlade i olika situationer både på jobbet och i vardagen. Tittar du på film eller TV så kolla efter vilka program och reklamer som riktar sig till vem och hur de är utformade. Sen finns det ju massor men det kommer eftersom..

#2 - - emla:

utveckla gärna din åsikter om twilight!

#3 - - hanna - happy happy fatgirl:

emla:

Mitt största problem med Twilight är att den är så otroligt könsnormativ och stereotyp. Pappa Charlie har klarat sig själv i massa år, men när Bella flyttar in så är det självklart att hon tar över hushållsysslorna, för vi vet ju alla att kvinnor är liiite bättre på det än män... Länkar till lite gamla inlägg jag skrivit om Twilight-serien:

- http://hannamariefiddeli.blogg.se/2008/september/utkast-jag-och.html

- http://hannamariefiddeli.blogg.se/2008/october/twilight-report-3.html

- http://hannamariefiddeli.blogg.se/2011/may/hanna-laser-new-moon-part-1.html

- http://hannamariefiddeli.blogg.se/2011/june/utkast-juni-1-2011.html

#4 - - Lo:

Jag svårt att förstå hur man INTE kan ha genusglasögon, speciellt om man faktiskt tycker att det hela är viktigt som malin verkar göra iom att hon frågar, men jag började å andra sidan fundera på sådant redan i nioårsåldern om inte tidigare. Men då var det mer på planet "varför ber fröken om en 'stark kille' för att rulla ihop mattan och motiverar med att 'killar är starkare' när det inte krävs någon större muskelmassa för den uppgiften?" eller "varför är det så självklart att pojkar ska ha blått och flickor rosa?". Så svaret på frågan skulle väl vara att man ska öva och öva och öva.Själv har jag snarare "problemet" med att jag har svårt att ta av mig genusglasögonen.

#5 - - Mertahs Obsession:

Jag skrev faktiskt ett blogginlägg angående genusglasögon och serier/filmer igår :)Tycker punkterna du radade upp här ovanför är jättebra sätt att lära sig se olika strukturer och lära sig använda sina genusglasögon även inom populärkultur.

#6 - - Malin:

Tusen tack! Har börjat fundera på att göra mitt projektarbete om genus eller något relaterat, måste bara hitta ett bra ämne att begränsa mig till, annars blir det ogreppbart. Men det här känns som ett bra första steg, att lära sig sätta på sig glasögonen!

#7 - - Sanna:

jag tror att det bästa är att läsa på. Om ge dig med genus tänk hela dagarna. Jag läser bloggar, ser på youtube dessutom läser jag om det också. Till slut sitter det i ryggmärgen liksom

#8 - - Alice:

Tvtropes har en rätt stor lista över tropes med dubbelmoral angående kön här, det är ett rätt bra ställe att börja på: http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/DoubleStandardFör den som inte är bekant med tvtropes: Klicka inte på länken om du inte har gott om tid och en webläsare som kan hantera mängder av flikar. Det kommer inte sluta väl.

#9 - - Alice:

Twilight klarar ju bechdeltestet. Dessutom följer ju karaktärerna i Twilight inte stereotypa könsroller. I så fall gör de ju det i Harry Potter också. Eller vad anser du vara "mångfaceterade karaktärer"? Karaktärerna i båda serierna har ju egna personligheter och egna egenskaper, är väldigt kapabla osv.Jag tycker att man skall akta sig för att bli en enkelspårig genustänkare. Det är lika dumt som motsatsen. De mönster man letar efter hittar man. Twilight är ett jättebra exempel med tanke på att Bella (som många genusenkelspåriga människor) tolkar som en svag liten tjej, är hjälten i böckerna och räddar alla. Men det ser man så klart inte om man är insnöad på att hitta mönster som talar för att kvinnor är diskriminerade och svaga.