Jag fick svar på mitt mejl till H&M. Ett riktigt goddag yxskaft-svar, för jag fick inte något riktigt svar på min fråga runt XL's vara eller ickevara i butik. Det var ett ganska långt mejl, men innebörden var kort, så det känns onödigt att copypasta. Innebörden var denna (och obs, detta är min partiska sammanfattning, själva mejlet jag fick var betydligt längre och mer diplomatiskt):

Tack för din åsikt, tyvärr svarar jag inte på din fråga utan säger lite fina saker om hur vi försöker att utveckla BiB-kollektionen. Och så finnns allt fler plagg upp till storlek 46! Det är efterfrågan som styr vad som finns i butik. Vi försöker fylla på med nya plagg om det tar slut i storlek. Jag för din åsikt vidare till berörda personer.

Ingenstans där får jag svar på min fråga, om det är så att de generellt sett inte har XL i butik. Därför svarade jag nu detta:

Tack så mycket för ditt svar! Om jag har uppfattat saken rätt finns alltså XL-storleken generellt sett inte i butik, utan bara på internet, och detta är på grund av efterfrågan ser olika ut på de två ställena?


Så får vi se vad som händer. Jag vill gärna ha svart på vitt att den inte finns i butik liksom. Intressant är att hon säger att många av kläderna nu går upp i storlek 46. Motsvarar inte det en L? Det är underligt, tycker jag, att H&M tillämpar två olika system. Ett siffersystem (32-46 eller något sådant, men ibland går de bara till 42 eller 44 beroende på vad det är för plagg) och ett bokstavsystem (XS-XL på internet, men ibland finns inte XL och i butik finns det typ aldrig). Är det här något sätt att hindra att kunder med kroppar som de inte tycker passar för plaggen bär dem? Eller styrs det bara av det gamla goda efterfråganargumentet?

Hur vet de att tjocka tjejer inte vill ha andra sorts kläder när de aldrig erbjuder oss snygga och moderiktiga kläder? Är allt man får plats i ett blommigt tält är det ju klart man köper det blommiga tältet, man kan ju inte gå naken... Inclusive-kollektionen sålde ju slut i större storlekar, är inte det ett tecken på att det finns en önskan om att kunna köpa samma mode som andra?
#1 - - Isabella Swan:

Alltså, jag tycker att det luktar lite "vi inser det pinsamma i att behöva säga att vi inte vill skylta för stora kläder, men vi kan ju inte heller ljuga och säga att vi gör det när vi inte gör det och försöker därför dölja det i hopp om att frågeställaren skall vara blind nog att låta sig luras, alternativt ge upp".

#2 - - Emy:

Alltså, det känns ju så sjukt när hen verkligen säger: "Tyvärr svarar jag inte på din fråga utan..." Då är hen väldigt medveten om att hen INTE svarar på frågan och inte bara "glömmer det lite strategiskt" i sitt svar. Det känns ju jättekonstigt.

#3 - - hanna - happy happy fatgirl:

Alltså, det var inte ett direktcitat, utan jag sammanfattade bara hur jag uppfattade mejlets innebörd. Givetvis sa det inte rakt ut att den inte svarade på frågan, men seriöst, ingenstans i mejlet svarade den på frågan. Mejlet var långt mycket längre och diplomatiskt än min sammanfattning ;)

#4 - - Petra:

Applåder till dig! Hoppas att du får ett bättre svar nästa gång.

#5 - - Klara:

Hehe, de vill att tjocka gömmer sig inomhus så att de inte är i vägen i butiken! Alltså, så jäkla dåligt. Jag avskyr när de bara svarar "jag ska föra din synpukt vidare" så vet att att de typ bränner brevet.

#6 - - Emy:

Hahaha oj, jag borde läsa ordentligt! Jag trodde det var ett citat som du tyckte sammanfattade. Härligt att jag har tappat läsförmågan osv! Tyckte väl att det kändes lite konstigt att någon skulle skriva så, hahahaha.

#7 - - reb:

verkar som du och big ass fashion har skickat typ samma mejl till HM och fått exakt samma svar: http://blogg.amelia.se/big-ass-fashion/2011/09/23/svar-fran-hm/

#8 - - Linn:

Ja, alltså, folk vill ju ha deras kläder oavsett storlek. Jag har en kompis som har storlek 46 ungefär och hon handlar aldrig på H&M, varför? För att det inte finns snygga kläder i hennes storlek. Bara för att man har stor kropp betyder det inte att man vill klä sig som att man är 40-50 år, utan man vill ha moderiktiga kläder. Vaddå efterfrågan som styr? Efterfrågan finns ju men de lyssnar inte.

#9 - - j:

lite off topic, men jag ville bara påpeka att h&m sedan ett par år tillbaka inte har strl 32 längre, pga minskad efterfrågan (som de skrev i sitt svar på mitt mail för just ett par år sedan).

#10 - - hanna - happy happy fatgirl:

j: Va? Knäpp-H&M!

#11 - - j:

hehe, vet inte om du var sarkastisk nu men ja, jag tycker verkligen att det är knäppt. :/ (jag är själv väldigt petite och får 9 gånger av 10 uppsöka barnavdelningen, inte alltid så kul vid 25 års ålder...)

#12 - - hanna - happy happy fatgirl:

j: jag tycker verkligen att det är knäppt! fattar inte varför de ska exkludera folk. Eller jag fattar väl blablabla inte lönsamt blablalbla efterfrågan. Men jag tycker inte det är rätt att exkludera folk p g a kroppsbyggnad, vare sig man exkluderar smala eller tjocka!