Att inte bara vara yta i bloggvärlden

Ibland funderar jag över varför bloggvärlden är så ytlig. Varför de största bloggarna är sådana som handlar om inredning, smink och mode. Varför i princip alla storbloggare är smala och snygga enligt en kulturellt accepterad standard. De får mest utrymme i media och på både stora och mindre, men exklusivare, bloggportaler. Blogg.se har nyligen lanserat satsningen Stil, som handlar om mode.

Beror det verkligen på att folk i större utsträckning är intresserade av yta och inte orkar innehåll? Eller beror det på att det är dessa sorters bloggar som det finns ett vinstintresse i, rent kommersiellt? Det är lätt att annonsera på en sida som handlar om shabby chic-inredning eller skönhetsvård, men svårare att göra nischad reklam på en sida som handlar om att det är okej att vara tjock eller genus. Beror det kanske också på att dessa sorters bloggar är rätt lättsmälta och ofarliga att ha på sin bloggportal, medan bloggar som lyfter upp mer allvarliga ämnen kan reta och provocera? Vad tror ni?

Ibland blir jag ledsen över att jag bloggar på ett sådant sätt som sällan får synas. Men så tänker jag lite på alla er som skriver att jag inspirerar er, att jag får er att tycka bättre om er själva och er kropp och att jag får er att reflektera över saker ni inte tänkt på tidigare. Då känns det väldigt mycket bättre. Det vore ju nice att få blogga på en exklusiv portal eller att få feta reklamintäkter. Men att få någon där ute att hata sin kropp lite mindre, det är faktiskt ännu bättre och ger asbra karmapoäng!

(Obs! Lady Dahmer och UnderbaraClara är väl undantagen som bekräftar regeln i det här fallet!)

(Obs igen! Menar inte heller att det är något fel på "ytliga" bloggar, jag älskar bra inrednings- och modebloggar, även om jag kanske tycker att de kan vara lite mer kritiska och inte bara hylla hela tiden. Det kanske mest gäller modebloggar. Det finns mycket som är fucked up i modeindustrin, men det syns mycket sällan. Å andra sidan tycker jag inte att modebloggar är typ förpliktigade att ta upp det, men det vore intressant om de ville göra det)
Hanna

Hanna, jag vill att du ska veta det här - du inspirerar mig som fan. Jag har lagt på mig ett antal kilon de senaste åren och om jag inte hade läst din blogg så hade jag förmodligen varit otroligt mycket mer benägen att sätta igång med lite good ol' hetsbantning för att bli smal. Nu har jag istället gjort mig omaket att reflektera över VARFÖR det är så jävla viktigt för mig att vara smal, och försöker förändra sättet jag ser på min kropp och på mat i grunden. Det är svårt, men det börjar ge med sig och du har spelat en väldigt stor roll i den processen. Så att du vet det!

hanna - happy happy fatgirl

Hanna: Jag blir så oerhört glad att veta att jag påverkat positivt! Tack för att du ville dela med dig!

Josefin

Intressant inlägg! Jag tror att de större bloggarnas charm är att de beskriver en slags "förhöjd verklighet", en dröm eller en idévärld. Det här erkänner många av dem också, och det säger sig självt att ingen är lycklig jämt.

Genusbloggare och fatacceptance-bloggare pekar ut problem i samhället och skriver långa (intressanta) texter om orättvisor och den trista verkligheten. Det är inte konstigt att många väljer bara inspirationsbloggarna.Jag älskar visserligen inspirationsbloggar också, men den låtsasvärlden är inget substitut för den verklighet vi de facto lever i och faktiskt kan påverka. Därför följer jag till exempel dig och ladydahmer, för att ni kan engagera i frågor som berör på riktigt.

caroline

jag vet inte om folk är mer intresserade av yta och smink, men jag tror spontant att det kan vara lättare att ta till sig. liksom, det är lätt att klicka in på en modeblogg och kolla igenom några inlägg, det krävs inte så himla mycket. lättare att klicka in leder till att man gör det oftare och då blir det fler klick = större blogg = högre på topplistorna.djupare inlägg kräver mer av både läsaren och bloggaren. det blir inte lika många inlägg = man går inte in lika många gånger = färre klick. det engagerar inte lika många läsare, för det är inte lika många som orkar läsa ett djupare inlägg istället för att titta på dagens outfit. jag tror det hänger ihop lite med hela samhällsutvecklignen också att folk läser mindre och mindre rent generellt. dessutom så är väl en modeblogg ett skönt sätt att "fly verkligheten" ett tag, på ett sätt som till exempel lady dahmer eller hanna fridéns bloggar inte är. kommer man hem efter skolan eller jobbet så kanske man inte orkar läsa om könsroller och kvinnoförtryck, utan det är skönare att bara "åh, snygg handväska" och sen laga middag och gå och lägga sig.det här gäller ju inte bara bloggar, det gäller ju ganska mycket. tidningar med mycket bilder, typ skvallertidningar och veckotidningar, säljer ju rätt bra, medan tidningar och magasin med lite mer substans och långa artiklar säljer lite sämre.böcker som är lätta att ta till sig (självbiografier/verklighetsbaserade berättelser undantagna) säljer lite bättre än djupare, mer substantiella böcker. samma sak med filmer.alltså, mönstret finns inte bara på bloggar. skillnaden är att det är lättare att göra något åt i bloggvärlden eftersom det inte finns riktigt lika stora ekonomiska krafter som styr. böcker, tidningar och film MÅSTE ju finansieras på något sätt, men att blogga är fortfarande i utgångsläget gratis, sen finns möjligheten/chansen att ta/få betalt.hela grejen med bloggportaler och i rätt stor usträckning även annonser är inget jag är alls insatt i för jag läser alla mina bloggar via google reader, och har adblock, så jag ser bara hur bloggarna ser ut när jag ibland ska kommentera dem.

Alice

Jag tror att det åtminstone delvis kan bero på att rätt mycket folk inte ens vet att bloggar kan vara något annat än modebloggar och vardagsbloggar.Vad gäller just blogg.se så är ju hela deras "klicka på det här"-uppläg baserat på bilder, vilket väl gynnar bloggar om mat, inredning och mode mer än bloggar som är huvudsakligen textbaserade. Antar att samma sak gäller för rätt många bloggportaler.

Linn

Mycket bra har sagt i kommentarerna tidigare och jag håller med, jag tror att mycket har att göra med att det är "lättsmält". Det kräver inte tankeverksamhet och det visar oss hur ett "drömliv" ser ut. Vilket egentligen är sjukt för allt i livet handlar inte om mode eller vilket armband man använder.

Jag är glad att du bloggar om det du bloggar om! Sådana bloggar som din borde lyftas upp oftare.! :)

när det börjar

Har funderat en massa på det också den senaste tiden. I ett av kapitlen i min doktorsavhandling är temat ungefär det här. Min teori är att det upplevs som mindre farliga. Kvinnor och flickor som bloggar tar ett offentligt uttrymme i besittning, då väljer media att fokusera på de som är mindre "farliga", vips läser folk de som det skrivs om mest och vips är odentligen återställd. Kvinnor och flickor som bloggar hotar inte att "ta över världen".

när det börjar

Har funderat en massa på det också den senaste tiden. I ett av kapitlen i min doktorsavhandling är temat ungefär det här. Min teori är att det upplevs som mindre farliga. Kvinnor och flickor som bloggar tar ett offentligt uttrymme i besittning, då väljer media att fokusera på de som är mindre "farliga", vips läser folk de som det skrivs om mest och vips är odentligen återställd. Kvinnor och flickor som bloggar hotar inte att "ta över världen".

Hej! Fett kul att du vill kommentera på det här inlägget, men innan du postar får du gärna tänka på att jag har noll tålamod med sexism, rasism, transfobi, fetthat och liknande skit. Sånt kommer att försvinna snabbare än du hinner säga "yttrandefrihet". Det här är frizon från vikthets och diettjafs. Vänligen respekera det. Tack för att du läser min blogg!