Ni har väl sett Hanna Fridéns fantastiska initiativ Vardagshjältar mot nätmobbing? Det är en facebookgrupp som man verkligen borde gå med i.

Jag saxar beskrivningen från gruppens sida:

Nätmobbningen breder ut sig i Sverige. Privatpersoner blir hånade, trakasserade och får sitt liv förstört. Det finns inga myndigheter som kan kontrollera det här och privatpersonen har oftast inte makt att skydda sig själv mot det. Deras enda val är att tyst tolerera mobbningen då stora siter oftast inte tar bort hån, trakasserier och mobbning om anmälningarna inte uppgår mot flera hundra eller tusen.

Men det finns något vi kan göra åt det – Vi kan idka civilkurage och gå in och anmäla och säga ifrån när den sker. Vi kan ge offret en makt och röst de tidigare inte haft och på så vis stötta dem och få bort mobbningen från nätet. Mobbare gör det de gör för att de får mycket positiv feedback och popularitet på köpet, om de får mer kritik istället för positiv feedback så kommer det sluta vara roligt och det kommer inte längre vara en lätt väg till bekräftelse.

HUR HITTAR VI MOBBNINGEN?

När du ser mobbning förekomma eller trakasserier så vill vi att du skickar en länk till det i gruppen, beskriver vad det är som sker på adressen du skickat så kan våra medlemmar hitta det och hjälpas åt att arbeta mot det.

VAD SKA VI GÖRA MOT MOBBNINGEN?

1. Vi ska anmäla trådar, bilder och klipp där mobbning förekommer.

2. Vi ska skriva att de gör fel, att det är elakt, att det är mobbning och vi inte tolererar det.

3. Vi ska maila personerna bakom mobbningen och säga åt dem att det de gör är fel.

FÖR EN GOD TON

Vi ska inte mobba tillbaks. Vi ska inte skriva saker som att de är äckliga puckon som borde gå och dö och liknande. Vårat antal gör oss starka och vi kan få ner mobbning och fortfarande föra en god ton. Detta är viktigt för att människor ska vilja hjälpa till och stödja vårat arbete mot nätmobbning, för om vi mobbar tillbaks så kommer inte människor vilja det. Så för alltid en god ton oavsett hur arg du blir. Då menar jag verkligen alltid.

SÅHÄR DEFINIERAR VI MOBBNING, KOM IHÅG ATT VARA KRITISK OCH ANVÄNDA DITT GODA OMDÖME

Den här gruppen kommer bli stor, detta kommer innebära att länkar till saker som inte är mobbning kommer publiceras. En del människor kommer se meningsskiljaktigheter eller bråk som mobbning mot dem själva och försöka söka stöd här genom att få oss att stötta dem i deras åsikt eller attackera deras meningsmotståndare.

Detta bör man vara medveten om, och några förhållningsregler kring hur du ska tänka innan du anmäler eller kritiserar är följande:

1. Om det är en film – titta på filmen först och titta på kommentarsfälltet innan du anmäler.
2. Om det är en tråd eller en bild gäller samma sak, du bör titta ordentligt först.
3. Vad gäller bloggar där människor inte sällan attackerar varandra så bör man vara speciellt vaksam och se till så att det faktiskt rör mobbning, inte kritik. Typiskt fall: En bloggare har tagit en bild på en privatperson och skriver att de är äckliga horor: Detta är fel, och det ska man reagera på. Om det är kritik av vad en person gjort eller om det förekommer meningsskiljaktigheter mellan två personer eller grupper: Då ska inte det betraktas som mobbning. Vi ska vara ordentliga och enbart reagera på fall som är uppenbar mobbning.
4. Trådar där kändisar får kritik eller glåpord på sig ska inte betrakas som mobbning. Den här gruppen försvarar privatpersoner utan egen makt.
5. Vi ska inte rikta in oss på särskilda individer. Om man exempelvis vet en Twitteranvändare som brukar skriva taskiga saker mot folk så är inte det ett lämpligt mål utan vi ska rikta in oss mot fall där flera individer mobbar en individ.

HUR OFTA SKA JAG GÖRA DET HÄR?

Så ofta du vill och kan. Ingen kommer att kunna göra något varje dag eller kanske ens gång i veckan eller månaden för den delen. Du ska inte känna någon skam över detta. Att se mobbning och trakasserier är något som är väldigt nertyngande, och därför kan man inte göra det hela tiden. Om vi får 10.000 medlemmar och 1000 av dessa är aktiva åt gången så kommer vi att kunna göra skillnad. Målet är såklart att få ännu fler än så och att vi alla ska kunna arbeta mot detta på en nivå som fungerar för oss, som individer, och man ska inte känna sig tvungen att aktivt arbeta mot det hela tiden för det orkar de flesta inte och det är mänskligt. Dela upp det på ett vis som fungerar för dig.

DETTA ÄR INTE EN GRUPP FÖR DEBATT

Trådar som startas i den här gruppen med syfte att gå på våra medlemmar kommer att raderas och användarna som startade tråden kommer att uteslutas ur gruppen. Om man inte gillar vårat initiativ av olika skäl får man kritisera det utanför gruppen. Förslag på saker man kan göra som är bra mot mobbning är däremot, givetvis, mycket välkommet. Men kritik av gruppen ska föras utanför så att inte fokus hamnar där istället för på situationer där folk mobbas.

Den kritiken kan sedan skickas till mig, Hanna Fridén eller andra ansvariga och vi kommer att läsa den.