Magiska roofies

Idag är jag så himla seg i huvudet på grund av brist på sömn. Jag somnade extremt sent i natt. Varför?

Jo, jag och Fjanto låg vakna och diskuterade samtycke i Harry Potter (icke-nördar kan eventuellt finna det här ointressant).

Vi diskuterade hur Amortentia, och andra love potions, egentligen är som en slags magiska roofies. Det är ju liksom en typ av date rape. Man tar iväg en persons förmåga att samtycka till förhållande och sex genom att droga dem. Det vi låg och diskuterade var om det fanns speciella regler kring det, om man typ kunde anmäla någon för våldtäkt efter att ha sex med någon under inflytande av t ex Amortentia. Ofta används love potion som en comic relief, som när Romilda Vane försöker lura i Harry en sådan i sjätte boken. Det är problematiskt tycker jag. Vad sänder det för budskap liksom?

Bildkälla.

men det får man väl inte säga i det här landet

Har aldrig tänkt på det så, men nu när du säger det så är det ju faktiskt riktigt obehagligt...

hanna - happy happy fatgirl

man det får man väl inte: SJUKT obehagligt. Det måste ju finnas någon sorts regler kring användningen av det. Man kan väl inte gå runt och droga folk till att ligga med en hit och dit?!

MarySaintMary

Fast det finns ju en massa saker som är obehagliga i Harry Potter. Till exempel att många saker de gör på Hogwarts är livsfarliga! Som när Harry, Hermione och Draco får detention i The Forbidden Forest (ursäkta all svengelska) när de går i ettan, och så går de runt där själva, utan lärare, fast det finns en massa livsfarliga djur/odjur där. Jag lollade faktiskt när jag läste det kapitlet för det var så orimligt. Så det är inte så logiskt alla gånger, samma sak med love potions. Det känns inte som att det är så himla uppstyrt i trollkarlsvärlden liksom.

Sofia - Hannah Potter

Det har jag också tänkt på! Det borde vara olagligt, det är ju precis som imperio! Och både med Romilda och Merope är det som att det är ingen big deal! Ingen är det minsta upprörd.

Ell

Det är ju ingen nyhet att trollkarlsvärlden är helt uppfuckad. Tycker man inser det mer och mer ju äldre man är när man läser böckerna liksom. :PFast det anses ju dåligt att Voldie kom till under inflytande av kärleksdryck, så helt oproblematiserat är det ju i alla fall inte!

Rannva

Jag har också tänkt på det ett par gånger, kanske borde gå under tropen; "It's not rape if it's girl on guy"? För det är ju bara tjejerna som diskuterar att använda love-potions på sina måltavlor, hade det funnits ett kapitel där en av Harrys manliga kompisar, eller Harry själv, gjort så mot någon tjej i skolan hade det varit ett jävla drama, och med all rätt. Mrs Weasley diskuterar ett minne om att göra det mot en kille redan i tredje boken, hey att uppmuntra sexuellt utnyttjande!

Sanna

Intressant Hanna. Lyssnade faktiskt igenom sjätte boken nyss och när detta hände med Ron, så tänkte jag lite i de där banorna. Om vi tar Felix felicis som exempel, den drycken har ju en massa regler i kring sig. Borde inte Amortentia hade också tycker man? Fast det här är en grej som missats allmänt i olika böcker och berättelser. Enda gången jag har sett någon reagera över något liknande är i Buffy the vampire slayer, då några killar(såklart) vill göra en tjej till sin sexslav, men hon "kommer till medvetande" igen innan de hinner göra något och skriker hon att de faktiskt var på väg att våldta henne. Saken var den, jag hade inte ens tänkt att det var våldtäkt själv. Visst tyckte jag att det var vidrigt. Men så långt hade jag inte tänkt. Är väl en vanlig litterärfälla som J.K. gått i tyvärr.

hanna - happy happy fatgirl

Sanna: Gud vad jag älskar Buffy på det sättet, att serien inte är rädd för att diskutera samtycke. För att vara gjord på 90-talet är den sjukt progressiv alltså!

Elias

Det finns så mycket i Harry Potter som Rowling inte tänkte på. Hogwarts verkar vara någon slags bisarr blandning av en mysig internatskola och en sådan där hård internatskola där pojkar görs till män och dyl. Fenomenet "fagging" (att förstaårseleverna bossas runt av prefekterna/sistaårseleverna som tvingar dem att göra massa tjänster åt dem i varierande komplicerade system) verkar inte förekomma, trots att det förekommer på i princip alla internatskolor. Alltså, det är myselimys tills de får kvarsittning i Förbjudna Skogen, vilket är en sådan där "hård internatskola"-grej.http://www.youtube.com/watch?v=vpaL65TzYv8

Det här är ett kort klipp från den underhållande tvserien Ripping Yarns, som är en parodi på brittiska pojkböcker. Just det här klippet kommer från avsnittet Tompkinson's School Days, som parodierar internatskolor. Egentligen helt orelaterat, men serien är rolig så kolla in den.

Hej! Fett kul att du vill kommentera på det här inlägget, men innan du postar får du gärna tänka på att jag har noll tålamod med sexism, rasism, transfobi, fetthat och liknande skit. Sånt kommer att försvinna snabbare än du hinner säga "yttrandefrihet". Det här är frizon från vikthets och diettjafs. Vänligen respekera det. Tack för att du läser min blogg!