Något jag ofta hör är "varför är det okej att kalla något för smal och säga till någon att de måste äta mer, när ingen någonsin skulle få för sig att kalla en någon för tjock och säga till någon att äte mindre". Det finns en föreställning om att det är ett sådant pass stort tabu att kalla någon tjock eller att säga taskiga saker om en tjock person att det aldrig händer.

Det stämmer inte. Folk får visst för sig att säga till tjocka personer att de är feta och bör äta mindre. Folk säger visst taskiga saker högt om och till tjocka personer.

Jag vet det eftersom jag har levt som tjock i tio år nu. Jag har fått höra att jag är tjock här och där på internet. Jag har fått höra "borde du verkligen äta det där?" från folk som "bryr sig om mig". Jag har fått spydiga kommentarer om att min kropp tjock och icke-knullbar från fulla främlingar på bussen.

Det ÄR inte tabu att dissa tjocka människor. Kan vi avliva den myten nu? Både media och privatpersoner uttrycker sig kränkande om och till tjocka varje dag. Det går inte en dag utan att jag, direkt eller indirekt, får höra att min kropp är oattraktiv, ohälsosam och äcklig.
#1 - - Anonym:

#2 - - Alice:

Jag tror att folk i allmänhet är mer överrens om att det är lite taskigt att kalla någon tjock än när det gäller smalhet. Fast det hindrar uppenbarligen inte folk från att göra det ändå.Och anledningen till att det ses som lite taskigt är förmodligen för att de flesta som säger det menar det som något elakt och nedsättande. Vilket vanligen inte är fallet när man kommenterar någons smalhet.

#3 - - Josefin:

Håller med om att de flesta som säger att ngn är tjock inser att det uppfattas som taskigt, medan de som kommenterar smalhet inte nödvändigtvis ser det så. Sen tror jag att de flesta som blir kallade smala/magra inte tar illa upp, jag har aldrig gjort det iallafall. Anledningen är att jag inte uppfattar ojandet som en uppmaning att förändra mitt utseende, utan mer som ett konstaterande. Ja, jag är smal, liksom, och eftersom det är normen blir kommentarer om det neutralt.Däremot tror jag att just tjockhet är något folk känner att det är okej att racka ner på och ha fördomar om. Fördomar om etnicitet, sexuell läggning, kön osv är inte lika rumsrena (därmed inte sagt att de inte förekommer). Är någon tjock tycks det vara okej att dels förknippa vikt med egenskaper som lite dummar, slöare osv men även att helt skylla vikten på lättja eller bristande självkontroll. Det tycker jag är mycket problematiskt. Vikten är bara kroppens massa, och den har inte egenskaper som "dum" eller "odiciplinerad". Den bara är, oavsett hur mycket det finns av den.

#4 - - Lina:

Tror verkligen folk att tjocka inte får höra det? Jag har fått höra många gånger när jag stått på tex McDonalds att "Du borde verkligen inte äta det här". Av främlingar. Nu kan jag dock inte längre äta skräpmat då min mage kraschade för några år sedan. Men jag har fått höra att jag är tjock många gånger. Av folk på gatan, läkare osv. Nu är jag dock inte lika överviktig som jag har varit, men ändå.Jag säger dock inte till en smal människa att den bör äta mer. Ja, kan vi döda myten nu som du skriver.

Ha en bra helg, Lina

#5 - - Isabella Swan:

Jag har genom åren varit både smal och tjock, och min erfarenhet är att det definitivt finns en skillnad i hur folk recenserar ens utseende, och hur man blir behandlad på basis av det (i t.ex. klädaffärer) - och den skillnaden är INTE att det tas hänsyn till tjockisar p.g.a. något slags tabu mot att prata med tjockisar om tjockhet. TVÄRT OM. Under min smala period var jag dessutom väldigt länge på tok för smal (läs: jag var anorektisk på riktigt och inte bara som i en förolämpande beteckning på en mager person) utan att det genererade oro eller annan negativ respons från andra än mina absolut närmaste. Tvärt om, jag fick cred för min "disciplin" och "kontroll" och för att jag var så "nyttig". Yeah right, liksom. Jag betalade ett rätt högt pris kroppsligt för min period av efterlängtad smalhet, men trots att jag påminns om detta varje dag, och förnuftsmässigt inser att min kropp förmodligen både mår bättre och är i bättre form nu, när den balanserar på gränsen mot övervikts-BMI, så händer det ändå ALLDELES FÖR ofta att jag saknar att vara smal. Just för den positiva respons det genererade hos andra - som var kul att få. Det VAR kul att få komplimanger. Det VAR kul att ha lättare att hitta kläder och inte behöva be expediten om att ta fram en storlek större (vi har ett par affärer i den här stan som inte skyltar "pinsamt" stora storlekar, jag vet inte om de tror att det skall skrämma bort kunder?). Det är INTE kul att, som sker idag, kreti och pleti känner sig manade att upplysa mig om hur man bör äta och träna (eftersom jag är på gymmet typ fem dagar i veckan, detta sedan många år, är jag vid det här laget ganska trött på att få upplysningar om hur man gör för att "komma igång").Det är förstås inte OK att hålla på och recensera smala personers kroppar heller - men att försöka få det till att det är "mer synd om smala, för det är ju tabu att säga till tjockisar att de är tjocka", det är ju bara så verklighetsfrämmande så det finns inte.

#6 - - Fröken Bella:

Att det ksulle vara tabu att lägga sig i tjocka människors liv är fasiken ett skämt. Det är ju så himla lätt att komma undan med också! Det räcker med det gamla "Jag är orolig för dig"-argumentet.