28 pund från Asos Curve. Bra köp? Dåligt köp? Den ser extremt kort ut vilket jag inte har något emot men jag har redan ett stort antal plagg korta nog att ge urinvägsinfektion i garderoben (mus-kort, kallar mamma det). Att den ser kort ut på modellen är dock inget löfte om att den är kort i verkligheten, eftersom Asos Curves grejer alltid är längre än de ser ut pga av typ inga modeller under 180 cm. Slår vad om att denna nästan är knälång på mig!
Kommentera 10
"Man kan skämta om allt". Hur ofta har vi inte hört det? Och det är klart att det är sant. Man kan skämta om allt. Det är fysiskt möjligt och inte olagligt. Men det är jävligt mycket som är fysiskt möjligt och lagligt som man ändå inte bör göra för att det är dumt. Som att bajsa ned hela golvet i sin lägenhet eller hugga av sig själv handen. Bara för att man kan och får göra något betyder inte det att man bör göra det och absolut inte att man bör göra det i alla situationer.
 
Ett exempel då detta blir aktuellt är våldtäktsskämt. Att skämta handlar om att tänka på vem mottagaren är. Med tanke på att en femte del av alla världens kvinnor någon gång under ett liv utsätts för våldtäktsförsök eller våldtäkt så är det troligt att någon som har blivit personligt berörd av poängen i skämtet också är mottagare av skämtet. Det är något att tänka på när man gör en "skojig" statusupdate på Facebook eller skämtar i ett forum på internet. Skämtet du precis drog handlar om vad som kanske är den mest fruktansvärda upplevelsen i någon annans liv, och genom att skämta om det reducerar du företeelsen till precis det; ett skämt, något man inte behöver ta på allvar. Visst, du får skämta om det, men det är faktiskt ett riktigt vidrigt sätt att vara rolig på någon annan bekostnad och det reducerar tyvärr dig till ett asshole.
 
I vissa fall kan att skämta om våldtäkt upprätthålla och förstärka våldtäktskultur. Citat från Genusfolkets utmärkta text om våldtäktskultur:
" Våldtäktskultur innebär förenklat den kultur av rädsla och ständig medvetenhet om risken att bli våldtagen som kvinnor runt om i hela världen växer upp i och tvingas anpassa sig till varje dag. Kännetecknet för en våldtäktskultur är att kvinnor skuldbeläggs för sin egen våldtäkt om de inte lever upp till de krav som våldtäktskulturen har ställt upp på hur kvinnor ska skydda sig, samt att mäns sexualitet utmålas som okontrollerbar och alla män som potentiella våldtäktsmän. "
Det finns även undersökningar som visar på att individuell sexism och där medräknat sexistiska skämt leder till ojämlika samhällen. Läs mer om det på Zettermarks blogg.
 
Det är svårt att dra gränser för vad som är okej eller inte när det gäller skämt eftersom alla är känsliga för något. Alla har en erfarenhet som gör att ett skämt blir mer än ett skämt för dem. Men i fallet våldtäktsskämt är det, med tanke på hur vanligt förekommande sexuellt våld är, rätt stor risk att någon som tar illa upp av skämtet kan bli mottagare av det. Då är det väl dumt att ta risken?
 
Skämt och humor har inget egenvärde i sig, utan dess värde och nytta är det människor lägger i det. Att skämta om allt gör dig inte roligare, det gör dig bara mindre empatisk. Men om du nu måste skämta om våldtäkt så finns det faktiskt ett bra sätt att göra det. Förutom skämtets mottagare så kan man reflektera över på vems bekostnad skämtet är. De flesta våldtäktsskämt tenderar att vara på offrets bekostnad och se ut ungefär såhär: exempel 1, exempel 2, exempel 3, exempel 4 (trigger varning på exemplen!).
 
Ett okej, och roligt, våldtäktskämt är för mig ett skämt som påtalar hur puckat det är att vi har en värld där kvinnor är rädda för att ta en joggingtur när det är mörkt. Ett skämt som inte spär på sexism eller stereotypa föreställningar om kön. Ett skämt där förövaren är punchline och poäng, där skämtet är på den som våldtars bekostnad. Och kanske framför allt; ett roligt och okej våldtäktsskämt är ett skämt där ingen blir våldtagen. Som detta:
 
 
 
Kommentera 2
Förhoppningsvis stannar några av de som tittat in via deras länk!
Kommentera 3
Visa fler inlägg