Lucia med saffransbiscotti

 
Igår luktade det saffran i hela lägenheten när jag och Sampo bakade dubbel sats saffransbiscotti, en med mandel och en utan. Det blev så himla gott och var superenkelt, till och med för mig som inte är någon hejare på att baka i vanliga fall. Tanken är att vi sak ge bort lite till jul också, men vi får väl se om det blir något kvar för det är bra svårt att inte gå och knapra på en då och då. Vi använde det här receptet från ICA, det blir runt 40 stycken.
  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 g saffran
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl pistagenötskärnor eller andra nötter
  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffranet med matfettet. Häll det i en bunke och låt svalna. Rör ner äggen och sockret.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Hacka nötterna grovt. Rör ner nötterna och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
  4. Dela degen i 4 delar. Rulla varje del till en längd ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna lite.
  6. Sänk temperaturen till 100 grader.
  7. Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
  8. Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt. Vänd ev. på dem efter halva tiden.
 
 
Än bättre blev det när vi släpade oss upp vid kvart i åtta för att titta på Lucia och julkalendern. Då var det himla gott med en kopp te och saffransbiscotti i massor. Jo, julstämningen är på topp här hemma med vår julspellista ständigt spelandes och en katt som fått egna julkulor att leka med. Glad Lucia på er!
Hej! Fett kul att du vill kommentera på det här inlägget, men innan du postar får du gärna tänka på att jag har noll tålamod med sexism, rasism, transfobi, fetthat och liknande skit. Sånt kommer att försvinna snabbare än du hinner säga "yttrandefrihet". Det här är frizon från vikthets och diettjafs. Vänligen respekera det. Tack för att du läser min blogg!