Fredagspodden med Hannah & Amanda
Har du någonlunda koll på podcasts är chansen att du redan känner till Fredagspodden stor. Systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman pratar om relationer, inredning, mat och livet. Det jag gillar allra bäst med Fredagspodden är att de pratar så mycket om ångest och att inte må så bra. Allra helst Amanda har varit öppen med sitt dåliga psykiska mående, något jag tror gjort en hel del för att städa bort lite av stigmat kring ämnet. Visst håller jag kanske inte alltid med systrarna om allt men Fredagspodden är annars som en stor kopp te för mig - den värmer, lugnar och får den där fredagskänslan att infinna sig.
 
Veckans bläcka!
Jennie Hammar och Karin Bastin bor båda i LA och ger oss veckliga rapporter därifrån. Det är trender, fenomen och aktuella kändiskändelser som avhandlas med humor och skarphet. Jag älskar att höra berättelser ur deras vardagsliv där borta, det känns så himla exotiskt men samtidigt jordnära. Att höra om Karins man Henriks fallenhet för att "doomsdaypreppa" och höra Jennie berätta om hur det är att leva med Filip Hammar är bara två fantastiska grejer en får ut av Veckans bläcka!.
 
HanaPee's otroliga podcast
Bloggaren HanaPee och hennes kompis Martin är i många avseenden varandras motsatser och det är nog det som gör att en älskar att höra dem prata med varandra så mycket. De glider in på fantastiska sidospår (som hur Martin en gång hjälpte en tant som kissade), Hanna rantar om feminism och upprör ibland läsarna med att kalla något töntigt och så är de öppna med att allt inte är rosor och solsken hela tiden. Podden känns lite som att en sitter och lyssnar på sina två sjukt roliga kompisar som pratar med varandra.
 
Skvallerpodden
En av mina nya favoriter, helt perfekt för en skvaller-junkie som jag själv. Bella och Paulina jobbar på skvallertidningen Veckans NU! och deras pod är väl lite en podversion av en skvallertidning. De levererar alltid fantastiskt kändisskvaller från både Sverige och mer internationella destinationer, avhandlar "veckans Paradise" och svarar på frågor från lyssnarna.
 
OPodden - Intervjuer med kända svenska kvinnor
Den oretuscherade podden. Jennifer Kovacs intervjuar helt enkelt kända, svenska kvinnor på ett ärligt och naket sätt. För mig känns det lite som en mindre pretentiös version av Värvet och med betydligt fler kvinnor vilket ju alltid är trevligt. Några av mina favoritintervjuer har varit Clara Henry, Ellen Bergström och Sanna Bråding.
 
Eat this!
Kockarna Leila Lindholm och Niklas Ekstedts podcast om mat och lite till. De varvar mattips som gör en skithungrig med historier ur vardagen. Dessutom får en inblick i vad som händer bakom inspelningar av matprogram, vad som döljer sig i stjärnkrogarnas kök och lite skvaller och gött om superkockar som Gordon Ramsey.
 
P3 Om
Också en lite nyare favorit. Varje vecka förklarar Isabelle Forsberg ett aktuellt fenomen eller begrepp för den lite mer ovetande Jonathan Unge. Det blir en tjugominuters djupdykning i ett specifikt ämne och jag känner mig alltid tio gånger smartare och mer välinformerad när jag lyssnat klart på ett avsnitt. Ämnena varierar från vädret, fästingar och solning till asyl, terrorism och självmord.
 
P3 Spel
Drömmen för en spelnörd - minst en timmes spelbonanza. Varje lördag gottar P3 Spel-gänget ned sig i ett ämne och bjussar dessutom på spelnyheter, recensioner och intervjuer. Ett MÅSTE om en gillar spel!
 
Creepypodden med Jack Werner
Jack Werner, författare till boken Creepypasta, väljer varje vecka ut en eller flera skitläskiga spökhistorier från internet som återberättas i podden. INGET FÖR DEN SOM ÄR RÄDD AV SIG. Bara så ni vet.
 
Tjockpodden
Får en tipsa om sin egen podcast utan att verka mallig och uppblåst? Jag gör det ändå. Tjockpodden är en podcast som jag gör tillsammans med min vän och kollega Ann-Charlotte. En gång i månaden pratar vi om något som är relaterat till tjockhet. Alla som gillar att analysera populärkultur, är intresserade av den politiska aspekten av kroppen eller helt enkelt saknat en kroppspositiv podd om mode och stil borde lyssna på oss! Har jag sålt in oss nog nu? Ni hittar alla avsnitt här.
 
 
Reply All
En amerikansk podcast om internet. Varje vecka är det något mer eller mindre obskyrt internetfenomen, eller något relaterat till internet, som förklaras och analyseras. Den är intressant, rolig och välgjord. Jag rekommenderar speciellt avsnitten #27 The fever och #33 @ISIS.
 
StartUp Podcast
En amerikansk podcast om nystartade företag som strävar mot storhet. Det låter kanske skittråkigt men det är det verkligen inte eftersom den görs med humor. Första säsongen handlar om hur Alex Blumberg försöker starta upp podcastföretaget Gimlet Media och andra säsongen handlar om Emma Tessler och Lauren Kay och deras datingföretag Dating Ring.
 
Stuff you should know
Ännu en podcast på engelska. Josh och Chuck förklarar i varje avsnitt hur något fungerar. Det kan vara sagor, pass, chilipeppar eller akoholism. En lär sig så sjukt mycket och blir underhållen under tiden. Ett av mina favoritavsnitt är "How Cult Deprogramming Works".
 
Criminal
Det går en inflation i podcasts vars ambition är att redogöra för eller lösa mord (och det kan vi tacka Serial för). Criminal är en kriminalpodd, men inte av den sorten jag tidigare nämnde. Istället fokuseras det på mer komplexa och udda saker med brottslig vinkel och anknytning. Alltid intressant och spännande! Och på engelska.
 
Last Podcast on the Left
Okej, det här är inget för den som är känslig eller lättstött. Jag funderade faktiskt om jag verkligen skulle tipsa om den här, men det är ju faktiskt en av mina absoluta favoriter. Last Podcast on the Left har fått mig att skratta så att jag inte kunde andas, men också gett mig mardrömmar. Den handlar om allt läskigt som finns, från ockulta och övernaturliga fenomen till de vidrigaste seriemördare som någonsin existerat. Ibland är de tre snubbarna väldigt problematiska och plumpa i sitt sätt, men jag förlåter dem när de berättar allt om Henry Lee Lucas, Amityville och Jeffrey Dahmer. Att bara rekommendera ett par avsnitt är för svårt. Det finns FÖR mycket att välja på. Också på engelska.
 
Har jag missat några fantastiska podcasts som det är en skam att de inte finns med på listan? Dela med er!
#1 - - Elin :

Jättefin lista! Den delar vi på Blogg.se:s startsida.

Svar: Åh men tack!!! Vad kul :D
Hanna Marie Fiddeli

#2 - - Annsoh:

tack för tipsen!! :D

Svar: You're welcome! :P
Hanna Marie Fiddeli

#3 - - Ell (originalet):

Nice tips! Är verkligen inte en podcastmänniska (fast har såklart lyssnat på ett par avsnitt Creepypodden och älskar den), men jag vill typ bli. Ska kolla upp några av dem här och försöka styra podcastrutin!

Svar: Hahaha JAG ÄLSKAR din signatur <3 Jag är verkligen podcastmänniska faktiskt, gillar att ha något att lyssna på när jag badar, cyklar, går, springer, åker buss, städar, diskar, tvättar osv. Dock läser jag ju inte lika mycket som du, och skriver inte heller i samma utsträckning, så det är ju en nackdel med att lyssna på mycket pods. Jag tror verkligen att du skulle gilla P3 Om och Stuff you should know, så kolla in dom i alla fall!
Hanna Marie Fiddeli

#4 - - Petra:

Åh, tack tack och åter tack för alla bra tips!! :D

#5 - - JUNITJEJ:

Jag gillar podcasten Wahlgren & Wistam

#6 - - Jess:

Är hittills inte direkt någon podcastmänniska men av de jag lyssnat på är Källan och Jag är sjuk i huvudet mina absoluta favoriter. Ska kolla in några av dina tips! P3 Om låter som en perfekt grej att lyssna på på jobbet.

Svar: Kommer kolla in båda två!
Hanna Marie Fiddeli

#7 - - Eveluttan:

Mina favoriter är: Jag är sjuk i huvudet, Spår, Geniförklarat (dock slut nu, buhu. Lyssnar dock om avsnitten..) och nya Women of the hour med Lena Dunham. Första avsnittet om vänskap var så fiiiint.

Svar: Åh tack, nu har jag lite nya att kolla in!
Hanna Marie Fiddeli

#8 - - Emma -Merakibeauty.se:

måste spara denna listan så ska jag börja lyssna!:)

#9 - - Elin & Loe:

"Träningspodden", "Allt du velat veta" och "Morgonpasset i P3" går varmt hemma hos oss :)

Svar: Morgonpasset i P3 är en favorit för mig med!
Hanna Marie Fiddeli

#10 - - Emilia:

1. Institutet på P3 när man vill bli underhållen och få lärdomar om 100% helt onödiga saker, exempelvis att en banan är en livmoder och varför vi hallucinerar. Finns typ nio säsonger smockade med avsnitt, så det finns något för alla där!

2. Flora och Fridas podd. Tokälskar. 45 min-60 min avslappnat prat om ett speciellt tema varje gång, både flummigt, roligt och seriöst på samma gång. Känns som om man mår bättre i sig själv och är klokare efter varje avsnitt.

3. P3 Dokumentär. Klassisker. Djupdykning i allt möjligt som hänt i Sveriges historia med inslag från polisutredningar, intervjuer och tidningsartiklar. Avsnittet om Knutby-dramat är otroligt bra och lärorikt!


Svar: Tack för tipsen! :D
Hanna Marie Fiddeli

#11 - - fiffi:

Hej! tack för tipsen! lyssnar hittills bara på en podd och det är tvillingpodden :) men nu lär det bli fler :)

#12 - - Anna:

Du måste lyssna på "Josefin & Vanja", påminner om Fredagspodden men ändå så olika =) Du kommer älska den!

Josefin http://nyheter24.se/modette/josefin/
Vanja http://nyheter24.se/modette/vanja/

Svar: Åh tack!!
Hanna Marie Fiddeli

#13 - - Jenny Blomdahl:

Skitbra blogg tycker jag! Men när jag skulle söka dig på bloglovin hittade jag inte dig så jag klickade på bloglovin ikonen du har på framsidan men den funkade inte heller.. Hur ska jag göra?! ;(

Svar: Men gud vad konstigt, får försöka undersöka det där med bloglovinikonen. Den borde funka! Här har du en direktlänk som kanske funkar i alla fall: https://www.bloglovin.com/blogs/hanna-marie-fiddeli-3980 Tack för berömmet!
Hanna Marie Fiddeli

#14 - - sundinlicious.blogg.se:

Den fantastiska resan! Zara Larsson och Noel Flike.

Svar: den ska jag kolla in, älskar ju Zara Larsson!
Hanna Marie Fiddeli

#15 - - Junitjej :

Får jag låna översta bilden om jag länkar till dig?

Svar: Såklart! :)
Hanna Marie Fiddeli

#16 - - Lina:

tack så mycket för tipsen, är så lat att jag inte orkar kolla upp podcasts själv. gjorde misstaget att lyssna på 5 st avsnitt av Creepypodden igår, sov INTE gott kan jag säga..

Svar: Hahaha hoppas du gillade tipsen fast nattsömnen blev störd!
Hanna Marie Fiddeli

#17 - - stella:

Åh älskar Eat this haha! Och Creepypodden är också helt underbar. Har dock inte kollat in några av de andra. Får göra det!

En annan podd som jag uppskattar väldigt mycket är Pillerpodden :)

Svar: Åh, Pillerpodden har jag ju tänkt att börja lyssna på men glömt bort. Tack för att du påminde mig!
Hanna Marie Fiddeli