Att överleva NaNoWriMo och ha kul samtidigt

 
För tre år sedan skrev jag ett inlägg om NaNoWriMo med information och några av mina tips. Det inlägget känns helt ärligt ganska daterat nu och jag tror att jag kan bättre. Därför följer här en introduktion till NaNo komplett med tips och länkar till skrivresurser. Se det som mitt försök till en grundläggande överlevnadsguide. Jag garantera inte att du klarar av utmaningen enbart genom att följa den här guiden, men jag kan nästan lova att du får hjälp på vägen att komma ur november med vettet i behåll och ha rätt kul medan du ger dig hän åt din bok.
 
Först och främst vill jag ju säga att jag inte är någon expert. Jag har försökt mig på NaNo sex gånger och klarat av det tre gånger. Min success rate är alltså 50-50. Men under de sex åren som jag skrivit NaNo har jag lärt mig en del om vad en ska göra, och vad en inte ska göra. På NaNo-sidan heter jag tigi, kolla gärna in mig där och lägg till mig som writing buddy. Let's get started, shall we?
 
Vad är NaNoWriMo och hur går det till?
NaNoWriMo står för National Novel Writing Month och är, trots sitt namn, ett internationellt event där en under novembers 30 dagar ska skriva en berättelse på 50 000 ord. Kanske är det bara en fanfiction, något en skriver för sin egen skull eller första utkastet på något som ska redigeras till en bok? Det är helt upp till dig. Målet är att skriva 50 000 ord under månaden och en tävlar mot sig själv och med sig själv, och det en vinner är äran och 50 000 ord. Du skriver i ditt eget Word-dokument (eller liknande) och laddar upp i en ordräknare på NaNo:s hemsida. Efter 25 november kan du validera din word count, det vill säga att sidan validerar att du skrivit 50 000 ord (minst). Ingen läser det du skriver, om du inte väljer att dela med dig av det i forumet på hemsidan.
 
nanowrimo.org
NaNoWriMo:s hemsida kan du registrera dig och skapa din "novel" med titel, synopsis och till och med ett omslag om du känner för det. Du kan även lägga till vänner och bekanta som writing buddies, så att ni kan följas åt under månadens gång. På hemsidan finns också ett forum som innehåller en hel hög med underforum. Du kan prata med folk som bor nära dig, få hjälp med research och frågor som "hur dödar en bäst en råtta utan att använda våld?" och adoptera allt från en handling till en catch phrase eller ett bandnamn. Om du vill prata med folk på svenska finns även regionala underforum: ett för Göteborg, ett för Stockholm och ett för resten av Sverige.
 
 
Varför bör en hänga i forumen?
En stor del av det som gör NaNoWriMo roligt är gemenskapen och det kan vara svårt att känna sig som en del av den utan att umgås med andra i forumen. Du kan klaga, dela med dig av din story och få hjälp och idéer. När inspirationen och skrivlusten tryter finns det andra som kan stötta dig där. Kanske hittar du till och med vänner som du aldrig skulle träffat annnars?
 
 
PLANERING
 
Om du ska skriva en berättelse på 50 000 ord kan det ju vara en fördel att ha en idé om vad en ska skriva om. Oavsett om du är en pantser eller en plotter så skulle jag rekommendera dig att i alla fall ha den grundläggande idén färdig innan november börjar. Det behöver inte vara något avancerat, men nog för att komma igång när klockan slår midnatt och det blir den första november.
 
Pantser eller Plotter?
Vad betyder då dessa, till synes, random ord? En pantser är någon som mest hittar på handling och karaktärer medan hen skriver, medan en plotter har sin story planerad i minsta detalj. Låt oss ta Harry Potter som exempel. Om Joanne Rowling var en pantser så skulle "en föräldralös pojke som får veta att han är en trollkarl och måste rädda världen" och kanske några enstaka luddiga idéer om karaktärer och handling vara allt hon startade med. Om hon var en plotter skulle hon ha karaktärsbeskrivningar med mellannamn och favoriträtt för sina karaktärer klara. Hon skulle ha planerat handlingen enligt en outline, med side plots och romantiska intriger, innan hon började skriva ett ord. Research, research, research!
 
Identifiera om du är en pantser eller en plotter. Ingen av dessa är mer rätt än den andra, men det är viktigt att veta vilket sätt som passar dig bäst. Att försöka pantsa fram en bok när en egentligen är en plotter är ganska fruktlöst. Tänk efter, vad passar dig bäst?
 
Fastna inte i planering & research!
Det här är ett råd som jag själv måste ha i åtanke hela tiden när jag arbetar med ett bokprojekt. Jag älskar att planera och arbeta på mina karaktärer, kanske skapa dem i Sims och lista ut vad deras barndomsbästis hette, att göra research för något sidospår som egentligen kanske inte ens kommer få vara kvar efter första utkastet och... ja, med allt det där blir det ju inte mycket tid över för att skriva berättelsen. Det är självklart bra att vara förberedd men det kan bli för mycket om det stjäl den tid som du borde lägga på att faktiskt skriva boken. Försök att ha din planering och research klar, eller så klar som möjligt, innan november börjar. En annan risk med för mycket planering är att du hinner tröttna på din historia redan innan du börjat skriva den.
 
Berätta för folk!
Inte bara för att det är trevligt att sprida ordet om NaNo, utan också för att få lite press på dig. Kanske är det större chans att ligga i och klara av något om det är fler som vet om att du tänker göra det? Twittra, facebooka, instagrama eller blogga om, eller berätta bara för en partner eller bästis. Det är upp till dig.
 
Bonustips!
Skapa en Pinterestbräda för din berättelse där du kan pinna referenser, stämningsfulla bilder och liknande för att hålla koll på research och idéer såväl som att bli inspirerad och komma i stämning för att skriva.
 
Resurser
 
 
DE FÖRSTA DAGARNA
 
Topp tre tips för de första dagarna:
◘ Skriv så mycket du bara kan de första dagarna när allt känns kul och du har inspiration. Du kan komma att behöva det där försprånget sen.
◘ Hamna aldrig mer än 5000 ord efter tidsplanen.
◘ Bli inte rädd om det inte släpper direkt och du har svårt att komma in i berättelsen.
 
Skapa en skrivrutin
Kom på vilket sätt att skriva som passar dig bäst. Är det långa sessions på några timmar varje dag, eller är det kortare sprints på kanske en kvart åt gången? Om det är det sistnämnda rekommenderar jag att följa NaNoWriMoSprints på Twitter. De annonserar ut så kallade sprints, typ "skriv så mycket du kan i 10 minuter!", som en kan hänga på. Det känns lite lättare när någon säger åt en och en vet att en inte är ensam. Det finns också en sprints-del bland forumen på NaNo:s hemsida.
 
Radera inte!
Radera inte allt för mycket, och absolut inte hela sidor eller stycken. Gå inte tillbaka för att skriva om något om du inte vet att det kommer ge din word count värsta boosten. November är inte till för att redigera eller fila på din berättelse.
 
Resurser
 
 
MITTEN
 
Mitt i månaden kanske nyhetens behag har gått över. Det känns inte lika nytt och roligt och din berättelse börjar bli bråkig - den där ploten blev inte riktigt som du tänkt och varför envisas alla karaktärer med att vara så himla svårskrivna? Allt kanske känns svårt, men ge inte upp! Du har kommit halvvägs och det är fantastiskt. Tänk då hur FANTASTISKT det kommer kännas när du är klar!
 
Om du fortfarande är lika pepp som första november - GRATTIS, du är en enhörning!
 
 
SLUTET
 
Så nära, men ändå så långt bort
Och det gör det lätt att tänka att äh, jag gör det sen. Jag kommer ikapp, jag behöver inte skriva klart den i november... MEN GÖR DET. Finish that shit! Har du skrivit 45 000 ord hittills kan du skriva femtusen till.
 
Har du redan kommit till 50k?
Har du varit en flitig liten författare och fått ihop 50 000 ord redan innan november är slut och märker att din story har mycket kvar att ge? Sätt ett nytt mål! Min kompis Ell, som är flitigt länkad i den här guiden, hade 80 000 ord som mål för något år sedan, och hon klarade det, kanske just för att hon märkte att 50 000 var för enkelt just då och hon drog till med ett högre mål för att utmana sig själv.
 
Avsluta din berättelse
Skriv klart din berättelse om du kan. Se till att den har ett slut så att du har ett färdigt första utkast att kanske bearbeta senare, om du har lust. Själv har jag aldrig lyckats slutföra ett första utkast, så jag är världens hycklare som ens skriver den här punkten. Gör som jag säger, och inte som jag gör.
 
Resurser
 
 
KOM IHÅG
Här har du några fantastiska ord från författaren Michael Crichton: "Books aren't written - they're rewritten.". Du ska skriva ett första utkast, inte ett färdigt mästerverk. Young adult-författaren John Green har sagt att hans böcker ofta är helt andra böcker i första utkastet. Det du arbetar på är kanske inte det färdiga resultatet, utan en början på något.
 
 
 
Och vad du än gör: GLÖM INTE ATT VALIDERA, vilket kan göras tidigast den 25 november. Det innebär att du laddar upp det du skrivit, likt du gör när du vill få fram din word count, fast för validiering istället för ordräkning. Vi kan prata mer om det sen.
 
Sätt igång, wrimos! Vi hörs under novembers gång och när det är slut kan vi prata om vad som händer sen.

Jag kan bara inte motstå NaNoWriMo helt enkelt

Egentligen hade jag inte tänkt att vara med i NaNoWriMo i år. Det är mycket nog som händer i november det här året, jag hade ingen idé och var ärligt talat ganska nedslagen från att inte klara av utmaningen förra året. Men så hände något. Kanske det var Ells kommentar om att det bara var fem dagar kvar till NaNo, eller så var det bara minnena av hur jäkla KUL det är att vara med i Nano, i gemenskapen och galenskapen.
 
 
 
Det här blir mitt sjunde år av NaNo. Tre av sex år har jag vunnit, vilket betyder att jag klarar av det 50% av gångerna. Allt beror ju lite på månadsformen.
 
Vad är då NaNoWriMo kanske en del undrar. Det står för National Novel Writing Month, men har kommit att bli ett internationellt event. Målet är att skriva 50 000 ord under månaden och en tävlar mot sig själv och med sig själv, och det en vinner är äran och 50 000 ord. Du skriver i ditt eget Word-dokument (eller liknande) och laddar upp i en ordräknare på NaNo:s hemsida. Efter 25 november kan du validera din word count, det vill säga att sidan validerar att du skrivit 50 000 ord (minst). Ingen läser det du skriver, om du inte väljer att dela med dig av det i forumet på hemsidan (som är ett jättebra ställe att byta idéer och få inspiration).
 
Här är ett gammalt inlägg jag skrev med mer information om NaNo och lite tips. Jag tänkte nog göra ett nytt inlägg med mer uppdaterade tips, nu när jag har några fler års skrivande på nacken. Ett hett lästips är som alltid Ells inlägg med NaNo-tips. Hon är ett proffs!
 
Jag heter tigi på NaNos hemsida, bli gärna vän med mig och kika in min novel. Mer NaNo-bonanza kommer imorgon!

57 dagar till julafton

På en skala mellan ett till tio ligger min tröttma på typ femton. Mina kusiner på tolv och sex år var här och sov över söndag till måndag, vilket såklart var kul men väldigt intensivt. Vi gick på Kupolen, åt på Donken, spelade tv-spel och pysslade.
 
Nu sitter jag och ska ta tag i jobb och försöker att inte vara nervös för att jag ska på cellprovstagning senare idag. Svårt att vara peppad på cellprov känns det som. Men det är ju nödvändigt. Ska belöna mig med glass och tv-spel när jag tagit genom mig det.
 
 
Jag och mamma var på Ikeas julpremiär i torsdags och såg så mycket fint. Jag är så redo för att julen ska börja nu, vilket känns lite underligt med tanke på att det inte ens är november än? Blablabla julen börjar tidigare varje år, men det kanske är lite nödvändigt eftersom den annars blir så jävla kort. Ba njuuut av det så länge det går tänker jag. Sampo är nog snäppet ivrigare än mig för han vill ta fram granen i slutet av november och dricker redan julmust. Jag gillar inte julmust, vilket brukar provocera folk, men jag fattar inte grejen med en dryck som smakar som billig cola blandat med öl. Sorry not sorry.