Mina vana trogen kommer jag SJÄLVKLART att blogga om Melodifestivalens finalbidrag även i år; jag tror att jag gjort det sedan 2011 (och de två senaste åren gjorde jag och Challan podd om det också!). Jag älskar mellosäsongen, även om vårens högtid för mig är när Eurovision drar igång, där nördar jag verkligen ned mig och förlyssnar på alla bidrag, reccenserar och hypar. Men nu var det ju Mello det skulle handla om och först och främst tycker jag att det måste nämnas att Gina har varit fantastisk som programledare - proffsig, rolig och karismatisk.
 
Nu kör vi igång och tar bidrag efter bidrag, i samma ordning som startfältet på lördag!
 
Panetoz - HÅLL OM MIG HÅRT
Den här låten har gått varm på Spotify här hemma, men inte på min utan min makes. Därför har den haft möjlighet att växa för mig, och jag tycker det är en ganska svängig bit (eh... pensionärvarning på den formuleringen ja) med riktigt catchy refräng. Jag förutspår att den kommer att hamna på en mittenplacering och få dåliga betyg från den internationella juryn men generösa poäng från folket.
Betyg: 3/5 
 
Lisa Ajax - MY HEART WANTS ME DEAD
Jag antar att det inte bara är jag som får rejäla Zara Larsson-vibbar i refrängen. Det här är en typisk okej låt, med ganska stark refräng med en vers som inte riktigt når upp till hur mycket en gillar refrängen. Den är inte särskilt minnesvärd, till den grad att jag ibland glömt bort att Lisa Ajax varit med i Mello i år, vilket jag inte kan säga om Molly Sandén och hennes låt (som vi ju kommer till senare). Kan tänka mig att internationella juryn gillar den här dock, för Lisa har, kanske tack vare sin tid i amerikanska talangjakter, ett väldigt internationellt (läs: amerikanskt) uttryck.
Betyg: 3/5
 
David Lindgren - WE ARE YOU TOMORROW
Ugh alltså. Jag har så himla svårt för David Lindgren på scen. Han är säkert en jättefin kille, men när han står på scenen känns han som en ung pastor i en frikyrka. "We are your tomorrow" låter förresten som något som robotarna kommer säga den dag de tar över jorden. Men nu till själva låten - den börjar med lite Coldplay-vibbar och blir sedan den generiska house som David Lindgren ställer upp med varje år.
Betyg: 2/5
 
SaRaha - KIZUNGUZUNGU
Jag har sett det talas om kulturell appropriering när det gäller det här bidraget. Jag har inte tolkningsföreträde i den här frågan så jag kan inte avgöra om bidraget är kulturell appropriering eller inte. Värt att nämnas är att sångerskan delvis är uppväxt med språket och musiken ifråga då hennes föräldrar var missionärer. Det jag funderar över är mest hur en svart artist hade bemöts om den ställt upp med samma låt och samma scenshow, hur spelar vithetsprivilegium in det hela? Med det sagt så är det en svängig låt och SaRaha är helt klart en proffsig artist.
Betyg: 3/5
 
Oscar Zia - HUMAN
Min favorit! Inte bara för att Oscar Zia är SNYGG (blev jättelättad när jag fick reda på att han ändå är 19 år för då är det bara lite creepy av mig att tycka att han är så himla snygg) men för att det är en riktig stark låt som växer för varje gång jag lyssnar på den. Den har en ruggigt snygg uppbyggnad, stark refräng och ett snyggt scenframträdande. Tror att den kommer få bra med poäng, både från juryn och svenska folket (okej, nu fick jag feeling när jag lyssnade på den så att jag dansade lite med armarna och rev ned en tavelram med tillhörande tavlor = BRA BETYG).
Betyg: 5/5
 
Ace Wilder - DON'T WORRY
En svagare version av låten hon tävlade med för två år sedan. Samma slacker-tema liksom, med lite drunk and high inslängt som om hon aspirerade på att bli Sveriges Kesha (inget illa om Kesha, älskar Kesha!). Näe alltså, jag gillar inte versen och inte refrängen och inte bryggan och därför gillar jag inte låten med andra ord.
Betyg: 2/5
 
Robin Bengtsson - CONSTELLATION PRIZE
Okej, så ordvitsen i låttiteln gör mig negativt inställd. Men det är en catchy låt, som jag har fått berättat för mig innehåller inslag av "tropical house". Typisk låt som tar några lyssningar att börja gilla och jag tror att jag blivit hjärntvättad av att den alltid kommer som reklam på Spotify, men jag gillar den.
Betyg: 3/5
 
Molly Sandén - YOUNIVERSE
Riktigt stark låt med Molly som ju alltid sjunger både tryggt och bra. Framträdandet var himla snyggt och kraftfullt; jag uppskattar verkligen trenden med att scenshowen har blivit mer varierande och modern i Mello, och även i ESC. Youniverse plockar verkligen fram det bästa med Mollys röst och låter henne visa bredd. Om inte Oscar Zia tar hem vinsten så hoppas jag att Molly gör det!
Betyg: 4/5
 
Boris René - PUT YOUR LOVE ON ME
Rätt bra låt med en refräng som lätt blir tjatig, som lyfts upp av att Boris är karismatisk, charmig och stilig och dessutom en duktig sångare. På något sätt känns det här som en låt som inte tar sig själv på lika stort gravallvar som t ex Constellation prize, utan att vara oseriös och gimmicky som Samir & Viktors soppa, vilket kan vara skönt i ett år som har väldigt producerade låtar med avancerade scenshower.
Betyg: 3/5
 
Frans - IF I WERE SORRY
Vi kan väl vara överens om att det inte är världens roligaste scenshow? Till skillnad från Boris som väger upp sitt enkla upplägg med enorm karisma och charm så gör inte Frans riktigt det - det blir helt enkelt rätt tråkigt. Det är en bra låt, men den saknar LYFTET som jag vill ha i en Mellolåt.
Betyg: 3/5
 
Wiktoria - SAVE ME
Ännu en assnygg scenshow med en cool och duktig ung tjej. Den ger mig lite countryvibbar och påminner ibland lite om Aviciis Hey Brother. Ju mer jag lyssnar på den, ju mer gillar jag den och det här med att hennes logga ser ut som Wonder Womans logga ger ju pluspoäng i min (nördiga) bok. Om varken Oscar eller Molly lyckas vinna har jag inget mot att denna får representera oss i år.
Betyg: 4/5
 
Samir & Viktor - BADA NAKNA
En vet att det är ett hyffsat Melloår när det bara finns en enda låt som en VERKLIGEN inte gillar. Sköna snubbar. Sjunger. Skojigt. ZzzZzzzzzzZzz. Fick nyss reda på att de tydligen är rätt seriösa och inte gör musik för barn som jag tidigare trott. De gör musik för vuxna? Jag som trott att de var typ den här generationens Markoolio eller ett mindre färgglatt Sean Banan! Min världsbild är förändrad.
Betyg: 1/5
#1 - - Malin:

Haha håller med dig typ på pricken förutom att jag gillar Frans lite mer kanske :)

Svar: Jag hade nog också gillat Frans mer om det inte vore Mello, i Mello vill jag ha EXTRA ALLT!
Hanna Marie Fiddeli

#2 - - Amanda:

Haha, Samir och Victor har gått varma på mina förfester senaste åren ^^

Svar: Hahaha åh vad fel jag haft alltså!
Hanna Marie Fiddeli

#3 - - Ell:

Håller typ inte med alls. Tycker det varit helt sjukt mycket tråkiga låtar i år, mina enda favoriter är verkligen Panetoz och Samir & Viktor. Gissar på att Frans, Molly eller Oscar Zia vinner hela skiten, vilket jag iofs är helt okej med. :P