Dags för den årliga Eurovision-finalbloggen! I vanliga fall brukar jag bara gå genom de jag gillar bäst, lite sådär "best of", "här har ni det jag tycker är bäst", men i år tänkte jag köra genom att låtar och ge min åh så viktiga åsikt om samtliga bidrag i årets finalstartfält.
 
Semifinalerna har varit bra och roliga med Petra och Måns som charmiga och duktiga programledare. Musikalnumret som inledde torsdagens program var fantastiskt! Låtmässigt tycker jag att torsdagen var mycket starkare än tisdagen vilket också gjorde att en del mindre starka låtar lyckades gå vidare i tisdags medan några hyffsade låtar slogs ut i torsdags. Men sånt är livet i Eurovision!
 
1. Belgien - What's the Pressure
En discodänga med livsglädje och beat hämtat från Queens "Another one bites the dust". Disco är inte riktigt min grej, så jag ger den 6 av 10 poäng.
 
2. Tjeckien - I Stand
Helt ärligt hade jag glömt bort den här låten helt! Scennumret är ganska trist, att lysa upp artistens klänning känns väldigt gjort och låten är ganska trist. Jag tror att den här låten vann på att resten av tisdagens startfält inte var helt hundra. Jag ger den ändå 5 av 10 poäng, för den suger ju ändå inte.
 
3. Nederländerna - Slow Down
Låter som brittisk gitarrpop och ser ut som brittisk gitarrpop med klara 60-talsvibbar. Generiskt men inte dålig. 5 av 10 poäng.
 
4. Azerbajdzjan - Miracle
Stabil popdänga utan större spänning. Känns som vad de skickat de senaste åren typ, väldigt tillrättalagt. 6 av 10 poäng.
 
5. Ungern - Pioneer
Herregud, jag bara väntar på att han ska hosta till och sluta låta så rosslig. Jag har inget mot lite gravel i rösten, men det finns ju gränser. Men låten är ju helt okej, trots att jag har svårt vissel i låtar. Den får 5 av 10 poäng.
 
6. Italien - No Degree of Separation
Italien skickar ju alltid kvalitet, även om det inte alltid är så jättespännande. Sin vana trogen skickar de en duktig sångerska med en bra låt. Det är inte min favorit av Italiens bidrag och det händer inte nog för att jag ska dra till med topp-poäng, så det får bli 7 av 10 poäng.
 
7. Israel - Made of Stars
Åh, jag tycker han är så bedårande på något sätt, i all sin late 2000 emo boy-stil. Men asså, det är en himla bra låt som faktiskt har växt för mig varje gång jag hör den. Den är så mycket bättre live än den versionen jag hörde innan! För mig är det svårt att inte tänka politiskt när det gäller Israel, men nu ska jag bara sätta betyg på låten och då blir det 7 av 10 poäng.
 
8. Bulgarien - If Love Was a Crime
Först om främst tycker jag att den bulgariska artisten Poli Genova är så himla snygg! Jag är så svag för blondiner med sidecut (det började med Natalie Dormer...). Själva låten är riktigt stark och bra, lite Ellie Goulding-vibbar då och då, och det säger jag inte nej till. Snyggt och proffsigt på scen också! 9 av 10 poäng säger jag, och det är inte för att hon är så snygg.
 
 
9. Sverige - If I Were Sorry
Allt är så färgat av att det här inte var min favorit i Mello. Jag hejade på Molly, Lisa eller Oscar, och jag tycker inte att Frans låt är så mellovision som jag vill ha det (jag vill ha spännande nummer och blod ,svett och tårar och kanske en och annan paljett). Men det är en stabil låt och Frans verkar ju gå hem hos publiken. 7 av 10 poäng.
 
10. Tyskland - Ghost
Big 5 Alert! Eeeeh. Jag vet inte, jag känner mig så förvirrad. Gillar jag den? Gillar jag den inte? JAG VET INTE. Den har något intressant men jag vet inte. 6 av 10 poäng????
 
11. Frankrike - J'ai Cherché
Big 5 Alert! Fattar ni vad stort det är att Frankrike delvis sjunger på engelska? Det är fan historiskt!!! Det här är en riktig förhandsfavorit, som jag inte riktigt förstår mig på men gillar sådär helt okej. 7 av 10 poäng.
 
12. Polen - Color of Your Life
Dramatiskt och smäktande. Och ack så tråkigt. 2 av 10 poäng.
 
13. Australien - Sound of Silence
ESC är skitpopulärt i Australien och efter att ha få varit med under förra årets jubileum bestämde sig landet för att köra på. Årets bidrag är en favorit och jag fattar varför! Den är skitbra och Dami Im är så duktig. Det här är min stora favorit i år. Heja! 10 av 10 poäng, perfect score!
 
 
Klart det ska vara lite rock med i tävlingen och det här sägs vara årets starkaste rockbidrag. Lite The Killer-vibbar, fast verkligen inte lika bra, trots en medryckande refräng. 4 av 10 poäng.
 
En stark och innerlig ballad med powerkänsla! 6 av 10 poäng.
 
Det här känns som något som kunde varit med i typ High School Musical när det begav sig. Inte jättefresh alltså, men inte dåligt på något sätt. 5 av 10 poäng.
 
Här var det Robyn meets Ellie Goulding typ. Liiiite tråkigt framträdande med stillastående sångerska och världens kanske mest väntade klädbyte. 6 av 10 poäng.
 
Ännu ett land som det är svårt att inte tänka politiskt runt. Förra året hade de i alla fall en skitbra låt, men i år har de skickat en Måns-kopia vars scenshoweri försöker gömma faktumet att låten är ganska meh. 5 av 10 poäng. Låter det inte förresten som en solklar BWO-låt?
 
Big 5 Alert! Stuidoversionen är bra och peppig, sådär så att jag tror att den hamnar på min träningslista i sommar. Det är liksom ett härligt driv i låten. Det lilla vi har fått sett av liveframträdandet kändes inte lika roligt, men jag är försiktigt optimistisk. 8 av 10 poäng.
 
Men kära make Sampo älskar den här låten, men jag tycker bara att den är bra. Stabil liksom. Förhoppningsvis skiljer vi oss inte över detta. Men han är ju trevlig att titta på. Både artisten och min make. 7 av 10 poäng ändå.
 
Alltså, det här så jäkla innerligt, smärtsamt och äkta. Svinbra och dramatiskt, och trots att tävlingen ju inte får vara politisk finns det innebörd bakom den här låten. Den handlar om vidriga deportering av krimtatarer år 1944, något som står artisten nära då hennes farmor var en av de som deporterades. 8 av 10 poäng.
 
 
 
Ah Malta, landet som älskar ESC nästan lika mycket som Sverige. Har för mig att det sags att om landet någonsin vinner Eurovision så kommer det bli en nationell helgdag i Malta! Hur som helst, årets bidrag är en generisk poplåt med discokänsla som absolut inte är dålig, men inte heller särskilt spännande. 6 av 10 poäng.
 
Näea alltså detta är inte för mig. 3 av 10 poäng.
 
Alltså det här typ upptempo Disney-musik. Det ser ut som det också. Det gör ju en glad! Älskar det just därför. 6 av 10 poäng.
 
Big 5 Alert! Pojkband. Det är verkligen UK:s bread and butter. Fast är det verkligen pojkband om det bara är två stycken?? Är det en pojkduo då? Jaja, generiskt är det i alla fall. 5 av 10 poäng.
 
Min första tanke var typ "åh hon tror att hon är Beyoncé, how cute" men det är faktiskt en bra låt och hon är fierce AF på scen. 8 av 10 poäng. Pluspoäng för tävlingens kanske bästa ögonbryn!
 
 
 
Vilka är dina favoriter? Vilka är INTE dina favoriter? Har jag rätt i allt jag säger???
#1 - - Lena:

Storbrittannien är riktigt bra live faktiskt. Även om de bara var två som stod upp och ner så levererade dem och kunde sjunga och låten fastnar.

I år är jag verkligen intresserad av de som gör lite mer "äldre" musik som Belgien och Nederländerna. Diggade deras sound. Men det är en tuff tävling i år, många är bra. Israel samt Australien är riktigt grymma.

#2 - - Amanda:

Mina favoriter var Litauen och Ryssland. Gillade inte alls Ukrainas...

#3 - - Victoria:

Vad tyckte du om att Ukraina vann? Tycker själv att det är lite synd att de vinner på grund av det politiska. Hoppades att Australien skulle kamma hem det :)

Svar: Jag gillade också Australien bäst, men jag tror faktiskt inte att Ukraina enbart vann pga det politiska, det var en stark låt med mycket känsla som sjöngs av en duktig artist. Sedan har jag ju inget mot att tävlingen får bli lite mer politisk heller!
Hanna Marie Fiddeli