Som jag säkert nämnt tidigare är jag svag för tv-serier om fantastiska kvinnor som utspelar sig i det förflutna. Australienska Miss Fisher's Murder Mysteries är en sådan serie i toppklass. Serien utspelar sig i Melbourne på slutet av 1920-talet och bygger faktiskt på en bokserie av Kerry Greenwood men skaparna har tagit sig vissa friheter och avviker då och då från böckerna.
 
Som namnet antyder är det en deckarserie med fokus på mord. I huvudrollen ser vi Essie Davis som Phryne Fisher, en självständig, intelligent och modig kvinna som växte upp i fattigdom. I samband med att första världskriget skördade liv föll det sig så att hennes pappa ärvde både adlig titel och förmögenhet vilket skickade miss Fisher på en rejäl klassresa, från fattig till aristokrat. När serien börjar återvänder hon till Melbourne och när en väns make blir mördad involverar hon sig i fallet och möter därmed den arbetslösa hushållerskan Dot, som ska komma att bli hennes "companion" och nära vän.
 
 
Miss Fisher bestämmer sig efter sitt första fall för att bli en "lady detective", och anledningen bakom hennes passion och fallenhet för att utreda mord verkar vara högst personlig - när hon var liten försvann hennes yngre syster plötsligt utan spår. Kriminalkommissarien Jack Robinson är först både skeptisk och motvillig när det gäller miss Fishers hjälp, men accepterar ganska snart att hon kommer vara en del av hans arbete framöver och de utvecklar genom seriens gång en otrolig kemi, sådär att det nästan sprakar om dem när de har scener tillsammans. Jack är för jäkla stilig också...
 
Utöver miss Fisher möter vi massor av intressanta och välskrivna kvinnliga karaktärer. Förutom att handla en hel del om kvinnor och kvinnors omständigheter så tar serien upp ämnen som klass, rasism och sexuell läggning.
 
 
Miss Fisher är en fantastisk karaktär, full med kvicka comebacks, genialiska planer och hennes pengar och ställning ger henne en mängd friheter som kvinnor under perioden annars inte hade. Hon vägrar låta sig definieras och fångas av en man och sättet som hon hela tiden har nya flörtar påminner om hur vi annars bara är vana att se män hålla på i  t ex Bond-filmer och liknande, förutom att hon faktiskt möter alla sina älskare med respekt och ömsinthet.
 
Mordgåtorna då? Jo, de är alltid spännande och väldigt varierande, men den storta behållningen med serien är karaktärerna och hur deras relationer utvecklas. Rent estetiskt är serien en av de bästa jag sett, den lyckas fånga periodens känsla i både miljöer och kläder. Miss Fishers outfits är fantastiska!
 
Det finns tre säsonger av Miss Fisher's Murder Mysteries. Den första finns på Netflix och de andra två kräver lite ansträngning för att få tag på, men det är så värt det. 
 
 
#1 - - Andrea Hennyey:

Tack för tipset! Satt precis och önskade att jag hade en serie att sticka till! Har blivit klar med Fallout 4 och måste fylla min tid...

#2 - - Andrea Hennyey:

Tack för tipset! Satt precis och önskade att jag hade en serie att sticka till! Har blivit klar med Fallout 4 och måste fylla min tid...

Svar: Du kommer inte bli besviken ;)
Hanna Marie Fiddeli

#3 - - Linnea:

HANNAAAA tack för tipset!! Såg klart säsong 1 idag och!!! Så himla bra, så spännande. ÄLSKART. Älskar fortfarande din blogg också. Såhär, vadå, 10 år senare. >:)

Svar: Aaaaaah bra!!!! <3 Älskar att du älskar!
Hanna Marie Fiddeli