En kalender som också fungerar som block att klottra i, ett ställe att skriva listor och hålla koll på din sömn och hur mycket vatten du egentligen dricker om dagarna. Låter det för smidigt för att vara sant? Med en egen Bullet Journal blir det verkligheten.
 
Efter min period av utmattning och depression så fann jag att mitt behov att organisera och sortera uppgifter, möten och tankar på en plats som inte bara är "min hjärna" ökade avsevärt. Jag har alltid älskat kalenderar och sett fram mot att få köpa en splitterny varje nytt år, men då jag tidigare enbart gått på utseende så blev plötsligt funktionalitet superviktigt. Ingen kalender jag köpte kändes 100% rätt. Fina och praktiska men inte helt perfekta för mina behov.
 
Fenomenet Bullet Journaling hörde jag först talas om på min vän Ells blogg för något år sedan, och sedan dess har det varit något som känts lockande men lite svårt att komma in i. Men när jag i början av juni var i Stockholm och såg att min andra arrangörskollega (och vän) Ch även hon hade en Bullet Journal bestämde jag mig för att göra ett försök. Jag beställde en bok och satte igång...
 
Vad är då en Bullet Journal? Det är en kalender (och dagbok... och listbok... etc)  som en designar helt själv med hjälp av ett tomt block och en penna (och jättemycket mer om en vill). Här är en introduktionsvideo från den väldigt informativa sidan bulletjournal.com, där det speciella system som Bullet Journaling ofta använder förklaras.
 
 
För att citera Ells blogginlägg (ett tips för en introduktion till Bullet Journaling på svenska):
"Som ni hör var det en snubbe som kom på konceptet, men säg den grej en snubbe uppfunnit som tonårstjejer beväpnade med färgglada pennor, dekorativ tejp och kreativitet inte kan göra bättre? En Bullet Journal KAN vara lika tråkig som exemplet i videon, men den kan också vara hur snygg och färgglad som helst. Basically, en Bullet Journal blir vad man gör den till."
 
Här är därför en mer inspirerande och färgglad introduktionsvideo från Buzzfeed Nifty:
 
 
Varför ska en då göra en egen kalender när det går att köpa en färdig? Jo, för att den blir precis som en själv vill ha, helt skräddarsydd och anpassad till bara dig. Och den går att ändra efter behov. Om du märker att en sorts layout inte passar så kan du ändra till nästa vecka eller månad. Märker du att du behöver en sida för inköpslistor, drömdagbok eller vad det nu kan vara så lägger du bara till det! Din Bullet Journal ser ut precis som du vill! Du kan köra på basic och enkelt som i den första videon, eller gå all in med kreativitet och färg. Jag tycker det är kul att leka med olika layouter, att göra små illustrationer och träna på att skriva fina rubriker - ett jättekul sätt att få vara både kreativ och organiserad på samma gång!
 
Om du behöver inspiration så rekommenderar jag att söka på "Bullet Journal" på Pinterest, Instagram eller Youtube. Tre av mina favoriter på Youtube är AmandaRachLee, Miss Louie och Ann Le! När en ser folk som är superduktiga och gör värsta avancerade layouts så är det ju lätt att tro att en måste äga tusen grejer och vara värsta konstnärsgeniet men så är det absolut inte. Har du bara ett block och en penna så kan du göra en Bullet Journal. Jag har investerat i lite material eftersom jag är en sådan som ofta går all in när jag tar mig ann något. Nu tänkte jag visa vad jag använder!
 
 
Boken jag använder till min Bullet Journal är en Leuchtturm 1917 med prickade sidor i A5-mått och i färgen "emerald". Leuchtturm är ett populärt märke för Bullet Journal-entusiaster och det är lätt att förstå varför. Fin kvalitet på både omslag och sidor, numrerade sidor och tre sidor färdigt index ibörjan. Den har gummiband som håller ihop boken och två tygband för att bokmärka sidor.
 
Jag har redan hunnit samlat på mig ett litet gäng pennor att leka med. Färgglada fineliners från Stabilo hade jag sedan tidigare, men mina tre svarta fineliners från Uni Pin i 0,1 mm, 02, mm och 0,05 mm har jag köpt just för min Bullet Journal. Att ha svarta pennor i olika tjocklek är väldigt användbart. Ett märke på highlighters, eller överstrykningspennor, som är extremt populärt är Mildliners. Sådana har jag inte investerat i än, men på Akademibokhandeln hittade jag liknande - Pilot Light Frixion. Tom Bow är dubbeländiga penselpennor som ska användas för kalligrafi, något jag försöker lära mig och bli bättre på (det går sådär, för att vara ärlig). Sedan har jag en hög med washitejp, men dem använder jag inte så mycket eftersom jag upptäckt att det är kul att rita och illustrera själv istället.
 
Och nu tänkte jag att jag skulle visa några uppslag från min Bullet Journal. Jag är inte särskilt bra på att rita eller skriva fint, men jag har så himla kul när jag gör mina sidor och jag känner att det är bra att visa hur det kan se ut när en inte riktigt är någon Frida Kahlo när det kommer till konstnärlig talang, som kontrast till alla superfina resurser jag länkade ovan!
 
(Tyvärr vägrade vädret samarbeta med mig när jag skulle fota. Solen kom och gick och det blev lite mörka och trista bilder ibland, som jag knappt kunde rädda med redigering. Men det får duga!)
 
Här är några månader ur mina "year at glance"-sidor. De små tematiska illustrationerna la jag till för några dagar sedan, att rita gula kantareller är lättare än vad en tror med en framgooglad bild som guide.
 
Mitt första månadsuppslag. Junis tema var spröd grönska och fjärilar och humlor.
 
Mitt allra första veckouppslag, där jag faktiskt, dra på trissor, använde washitejp!
 
Omslagssidan för juli. Temat för juli blev kaktusar, palmer och gröna löv eftersom jag hoppades att det skulle bli en varm och solig juli så att en kunde bada. Tji fick jag.
 
Julis månadsuppslag. Det här blev jag extremt nöjd med faktiskt, det var kul att rita kaktusar!
 
Som jag skrev tidigare så är en av de fina grejerna med en Bullet Journal att en har allt på samma ställe. Här har jag ett uppslag med en packlista (som ska fyllas i såklart) och en sida där jag skriver upp skrivtävlingar jag vill delta i.
 
Jag har även ett uppslag med en sida där jag katalogiserar alla mina pennor och så en alldeles nyskapad bucket list som jag ska bygga på i framtiden. Och förhoppningsvis pricka av.
 
Efter varje månad gör jag en sida med en liten sammanfattning av månaden som gått innan en ny period tar vid. Här fyller jag under månaden i dagar jag vill minnas, grejer jag gillar extra mycket, låtar jag lyssnar mycket på och hur jag mått.
 
Här är mina två senaste uppslag. Vecka 32 och vecka 33. Augustis tema är citrusfrukter och vattenmeloner.
 
Jag vill supergärna höra om era eventuella Bullet Journals! Hur länge har ni hållt på? Har ni några tips till mig som är ny på detta? Blev någon sugen på att sätta igång med en egen journal? Hur mycket pengar är för mycket att lägga på pennor? ;)
Spara
#1 - - martina :

Hej,
Va kul att du också tycker om Bullet Journaling! jag själv gör också det, och tycker det är superkul och något som får min vardag att gå ihop.

Svar: Härligt! Hur länge har du hållit på?
Hanna Marie K

#2 - - Eve:

Också ny med detta, hållit på sedan början av maj, än så länge har jag bara kört i en gammal skrivbok, men har köpt på mig en Leuchtturm 1917 som jag snart kan börja använda.

Går att lägga hur mycket pengar som helst på detta, själv har jag köpt på mig lite väl mycket washi tejp då jag tycker det är roligt att ha som dekoration och inspiration till färgtema.

AmandaRachLee följer jag också, sen tycker jag AlexandraPlans & BohoBerry är väldigt inspirerande också.

Svar: Ja herregud, är en inte försiktig blir en fattig på detta, finns ju så mycket fina grejer! Tack för tipset om AlexandraPlans och BohoBerry, de ska jag verkligen kolla in!
Hanna Marie K

#3 - - Linda:

Blir så inspirerad! Vart köper man själva boken billigast? :)

Svar: Jag köpte min för 169 kr från Penstore.se, och jag tror den kostar runt det på de flesta ställen online. Men det går ju bra med ett billigare block om en tycker att priset är saftigt!
Hanna Marie K