12 poddar som hjälper dig överleva vintern

Publicerat i: POPULÄRKULTUR podcasts, poddar, poddtips
 
◘ SKÄRINGER OCH MANNHEIMER
Min favoritpodd just nu! Mia Skäringer och Anna Mannheimer har sådan fantastisk kemi och en känner lite som att en sitter med i soffan och lyssnar på två kloka, ärliga och sjukt roliga kompisar. De pratar om ångest, död, klass, livet, ideal, patriarkatet och att de inte är den sortens kvinnor som får jaga med GW. Det finns en ärlighet som jag ofta saknar i andra snackiga podcasts där det ibland kan bli så ängsligt (allt ska vara så rätt).
 
◘ SPÖKTIMMEN
En svensk podcast om skrämmande grejer, allt från hemsökta hus och demoner till stalkers och olösta mord. Jenny Borg och Linn Larsson är alltid pålästa om det de pratar om och är duktiga på att berätta på ett fängslande sätt. Personligen lyssnar jag helst på de avsnitt som inte handlar om övernaturliga saker utan föredrar när de pratar true crime; olösta mord, seriemördare, kidnappningar och sjuka mord är min grej liksom (och dessutom tycker jag att spöken och sånt är lite för läskigt...).
 
◘ BUFFERING THE VAMPIRE SLAYER
Är du ett fan av kultserien Buffy the Vampire Slayer? Då kommer du älska det här! Har du inte sett Buffy men är sugen? Då kan du kolla i takt med att du lyssnar på avsnitten. Buffering the Vampire Slayer är nämligen en podcast om serien där ett avsnitt av serien avhandlas i varje avsnitt. Paret Jenny Owen Youngs och Kristin Russo är Buffynördar med stenkoll och på ett roligt sätt diskuterar och analyserar de varje avsnitt. De snackar om vad som åldrats väl, och mindre väl, har inslag som Buffy Fashion Watch och i varje avsnitt skrivs och framförs en sång som handlar om just det avsnittet.
 
◘ FEMINIST FREQUENCY RADIO
En podcast från Feminist Frequency (känd från en fantastisk webbserie om porträttering av kvinnor i tv-spel) där Anita Sarkeesian, Carolyn Petit och Ebony Astser analyserar populärkultur utifrån ett feministisk perspektiv med utångspunkten att det går att vara kritisk mot media en gillar. Smart, utbildande och väldigt rolig.
 
◘ LIVET PÅ LÄKTAREN
En mångfacetterad podd som är lätt att sträcklyssna. Maja Nilsson och Sanna Dahlström delar på ett skarpt och roligt sätt med sig av som händer i deras liv och hur de påverkats av att leva tillsammans med två kända fotbollsspelare. De berör allt från hur släktingar plötsligt bara frågar om hur det det är med partern och att stå med en bajsig bebis på IKEA när ett fan vill ta en bild till  hur det är att vara anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa.
 
◘ MOMS AND MURDER
Mammorna Mandy och Melissa ses en gång i veckan och snackar om ett brottsfall, oftast mord. De är bra på att berätta, roliga och har förmågan att på ett respektfullt sätt lätta upp stämningen, även när det handlar om hemska mord. Om du redan lyssnar på och gillar My Favorite Murder är det här absolut en podcast i din smak!
 
◘ PENNTRICKET
Natashja "Lady Dahmer" Blomberg och Cissi Wallins podcast som nyligen återuppstått efter en tid på is. De är roliga, superskarpa och levererar feministiska analyser på löpande band.
 
◘ EN UNDERBAR POD
Bloggveteranen Clara "Underbara Clara" Lidström  och journalisten Erica Dahlgren gör tillsammans vad jag nog tycker är Sveriges mest välproducerade och proffsiga podcast. De pratar om allt från religion och depression till julpyssel och bakning. I varje avsnitt gör de också något, typ målar, bakar, kokar sylt eller slår in presenter. En Underbar Pod är något så ovanligt som en podcast som är både skarp och supermysig.
 
◘ SAWBONES
En podcast om knäppa, dumma och äckliga grejer ur medicinsk historia. Dr. Sydnee McElroy och hennes make Justin berättar om hur läkarvetenskapen försökt bota under tiderna... med mer eller mindre lyckade resultat.
 
◘ MY DAD WROTE A PORNO
Jamie Morton upptäckte att hans pappa självpublicerat erotiska... eller let's be honest, porriga romaner. Istället för att självdö av skam bestämde han sig för att högläsa ett kapitel varje vecka tillsammans med vännerna James Cooper och Alice Levine. Böckernas utspårade (helt cray-cray!) natur och gängets reaktioner gör det så ofattbart roligt och de får sedan kända gäster som är fans av podden, som t ex Elijah Wood, Rachel Bloom, Mara Wilson och Daisy Ridley. OBS! Inget för den pryde och absolut inget en höglyssnar på i bilen tillsammans med mormor.
 
◘ GENUSHISTORIEPODDEN
Linda, masterstudent i historia, guidar sin mindre insatta make genom kvinnohistoriens svindlande korridoren och låter oss lyssnare också vara med och bli klokare. En podcast om öden som historien ofta glömt, om kvinnors lidande, upplevelser och framgångar i det förflutna.
 
◘ ALLTSÅ, HAR DU SETT?
Ja, nu gör jag en fuling här vid sista punkten på listan och tipsar om min egen podcast Alltså, har du sett? Jag, Ch och Ell snackar varje vecka om en tv-serie eller film och ställer frågan "alltså, har du sett?". Vi analyserar, hatar, älskar och fördömer. Och så är vi rätt roliga också.
 
Vill du ha fler tips?
15 podcasts du kanske borde lyssna på
Ytterligare fyra podcasts att ge en chans
 
Kommentera 1
Har ni ibland veckor som ni inte riktigt vet vart den tog vägen? Precis sådan var min förra vecka. Jag pluggade asmycket, fikade med mamma på torsdagen och var på en födelsedagsfest på lördagen. Och kollade på premiären av Critical Roles nya kampanj. Allt annat har jag liksom glömt. Kanske inte hände så mycket mer egentligen, men det känns som att tiden flög förbi. Tror det beror på att jag verkligen PANIKPLUGGADE och all kurslitteratur tog upptog all minneskapacitet. Allt annat fick liksom raderas för att göra plats.
 
Den här veckan är det också svinmycket plugg som gäller, även om jag lite oväntat fick pluggledigt imorgon eftersom jag blev klar med min inlämning tidigare än jag trott. Hur ofta händer det? Woho! I helgen ska jag spela D&D och spela in podd. När jag säger att jag ska spela in podd är jag alltid rädd att råka säga "porr" istället för "podd" förresten. Hehe. Jag, Ell och Ch drar i alla fall igång säsong 2 av Alltså, har du sett? och första avsnittet kommer ut torsdag vecka 4. Då ska vi prata om en av mina favoritfilmer: DIRTY DANCING! Det vill ni inte missa, så håll koll i podcastappen! 
 
Kommentera 1
Jag har aldrig varit så redo för ett nytt år som jag är nu. Såhär fem dagar in på det nya året har jag stoppat undan 2017 i en liten låda som jag inte tänker öppna eller tänka på igen (förutom ett par fina minnen, som MultiCon till exempel!). Det här året hoppas jag på mindre eksem och trötthet och mer bad och spontanitet.
 
Som jag skrivit tidigare år så är det min övertygelse att nyårslöften inte ska vara livsomvälvande eller allt för stora. Håller en det lättsamt blir det lättare att infria löftena och dessutom inte lika deppigt om en inte skulle lyckas. Förra året var mitt nyårslöfte att läsa 20 böcker, vilket jag misslyckades katastrofalt med. I år skippar jag löfte helt och väljer att kalla det för mål istället, eller yearly goals som jag så fint döpt det till i min bullet journal.
 
Yearly Goals 2018:
Unna mig massage och ansiktsbehandlingar istället för att slösa pengar på massa smågrejer här och där
→ Äta mer vegansk mat
Börja lära mig sydsamiska
Läsa fler böcker (mitt mål på Goodreads är tolv stycken)
Uppdatera bloggen någorlunda regelbundet
Mer yoga än under 2017
 
Har du några löften eller mål under 2018? Berätta gärna!
Kommentera 1
Visa fler inlägg