HUGE

Publicerat i: POPULÄRKULTUR
Igår var det premiär för en ny amerikansk serie; Huge. Den handlar om tonåringar på fat camp, det vill säga ett sommarläger dit tjocka kids kommer för att gå ned i vikt. Jag både gillar serien och gillar den inte. Övervägande gillar.


Jag gillar att det är en serie där nästan hela casten består av tjocka människor. Det är hälsosamt att få se lite motvikt och lite omväxling till size zero-idealet som annars råder i media. Jag gillar att man visar att tjockisarna är individer och inte en klump med lata jävlar i lika kläder som i typ, Biggest Loser. Jag gillar att deltagarna på lägret ser olika ut; där finns både ungdomar som är något överviktiga (t ex Amber, spelad av Hayley Hasselhoff) till tjocka (t ex Will, spelad av Nikki Blonsky). Jag älskar verkligen mångfald. Självklart finns det ett par smala personer med i serien också; tränarna och ledarna på lägret. Jag gillar att en del av deltagarna (dock de smalare tjockisarna) framställs som atletiska och duktiga; t ex Amber springer lika snabbt som den "normalviktiga" ledaren George. Jag älskar dessutom att man visar lite tjockiskärlek och tjockisflirt utan att göra hån av det, vilket är vanligt i Hollywood-produktioner.

Det jag inte gillar är att många av tjockisarna framställs som överätande matgalningar som fantiserar om mat innan de somnar. Jag vet inte hur det är med er andra tjockisar, men jag brukar inte ligga och längta och tråna och prata om halloumi innan jag somnar. Jag skulle vilja ha en lite mer komplex bild, där vissa kanske överäter men andra inte gör det. Precis som verkligheten är. En annan grej jag har svårt för är hur man inte problematiserar Ambers sjukliga beteende. Över sin säng har hon bilder på smala kroppsdelar, "thinspiration" såklart. Hon går runt med tandpetare i munnen hela tiden, en känd taktik för självsvält. Hon tuggar varje tugga 30 gånger för att det tydligen ska vara bra för att gå ned i vikt. Beteenden som skulle ses som sjukligt och varningstecken hos en underviktig, eller till och med normalviktig, person, ses som "bra" hos en överviktig person. Ändamålet helgar medlen, eller vadå? Dock vet jag ju inte hur framtida avsnitt kommer att behandla detta. Jag hoppas på någonslags problematisering av det. Det finns tecken i första avsnittet som visar på att man inte uppmuntrar ätstörningar som ett sätt att gå ned i vikt, men jag kan inte säga för mycket utan att spoila.

Jag är spänd på att se hur serien utvecklar sig. Min favoritkaraktär är Will, dels för att jag älskar Nikki Blonsky men också för att hon är den enda i serien som verkar tycka om sig själv.

Kommentera 5
Visa fler inlägg